Prima paginăActualitate

Amenzi de 165.000 de lei aplicate unor balastiere din județul Neamț, în luna iulie

Amenzi de 165.000 de lei aplicate unor balastiere din județul Neamț, în luna iulie

Dimensiune text

 

În luna iulie, operatori economici din județul Neamț cu domeniul de activitate în exploatările nisipului și pietrișului din albiile minore și din terasele râurilor din rețeaua hidrografică au fost sancționați cu amenzi de 165.000 de lei, în cadrul controalelor efectuate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), alături de alte instituții de control, informează un comunicat al agenției.

Plan pentru combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale

Conform ANRM, în ultima perioadă, pe fondul dezvoltării infrastructurii rutiere, a construcțiilor civile și industriale, s-a constatat o creștere a activității de exploatare a nisipului și pietrișului din albiile minore și din terasele râurilor din rețeaua hidrografică a României.

În acest context, informațiile și datele existente, unele inclusiv în spațiul public, au relevat o serie de fenomene negative, cum ar fi: exploatarea ilegală, în lipsa permiselor/licențelor de exploatare, ori autorizațiilor și avizelor impuse de cadrul normativ din domeniu; activități de exploatare executate cu încălcarea prevederilor din documentația de autorizare/avizare, respectiv din avizele, autorizațiile și acordurile emise de Administrația Națională a Apelor Române (ANAR), Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), Agenția Națională pentru Arii Protejate (ANAP); nerespectarea de către unii operatori economici a clauzelor din contractele de concesiune încheiate cu ANRM. Toate aceste aspecte au determinat intensificarea activității de inspecție și control în domeniul vizat.

În baza competențelor specifice fiecărei instituții, în luna februarie a acestui an, a fost elaborat în comun de către ANRM și Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) Planul comun de măsuri „Balastiera 2020” pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale. În contextul prevederilor planului comun, părțile semnatare, împreună cu instituțiile antemenționate cu atribuții în domeniu, au încheiat ulterior o serie de protocoale care au vizat desfășurarea unor acțiuni punctuale integrate de control în perimetrele de exploatare.

La aceste acțiuni au participat specialiști cu atribuții de inspecție și control din cadrul Compartimentelor de Inspecție Teritorială și de la sediul central al ANRM, împreună cu polițiști de investigare a criminalității economice coordonați la nivelul IGPR de către Direcția de Investigare a Criminalității Economice, precum și reprezentanți ai Administrației Naționale Apele Române, Gărzii Naționale de Mediu și Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Sesizări pentru șase infracțiuni, în județul Neamț

Acțiunile de control s-au organizat și desfășurat la nivel național în perioada 3 iulie  – 7 august 2020, pe zone teritoriale.

În zona 2 estică, au fost efectuate controalele în perioada 13 – 17 iulie, vizând activitatea de exploatare din albiile minore și terasele râurilor Moldova, Cracău, Siret, Bistrița, Neamț (Ozana) din județul Neamț. Au fost controlate 39 de obiective / locații / perimetre, fiind constatate nereguli pentru care s-au dispus măsurile legale corespunzătoare, respectiv continuarea cercetărilor de către polițiștii de investigare a criminalității economice, sub aspectul săvârșirii a șase infracțiuni, dintre care două prevăzute de Legea minelor nr. 85/2003 și patru prevăzute de Legea apelor nr.107/1996.

S-au aplicat de către autoritățile competente sancțiuni contravenționale în valoare de 165.000 lei și au fost stabilite măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

Amenzi de peste 950.000 de lei, la nivel național

La nivel național, în cadrul acțiunii de control „Balastiera 2020”, în perioada iulie-august au fost verificate 102 obiective / locații / perimetre de exploatare a agregatelor minerale din lacurile, malurile, luncile și terasele cursurilor de apă, respectiv din amenajările de iazuri piscicole, din șapte județe.

În cadrul acțiunilor de control au fost constatate 38 de obiective cu nereguli. Au fost sesizate organele poliției judiciare din cadrul serviciilor teritoriale de investigare a criminalității economice (din oficiu sau de către autoritățile participante cu competențe în domeniu) în cazul constatării săvârșirii a 16 infracțiuni, pentru continuarea cercetărilor, conform competențelor. Au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 956.000 de lei.

„Ilegalitățile din domeniul exploatării agregatelor minerale continuă să se manifeste la un nivel ridicat, aspect confirmat de rezultatele obținute în urma acțiunilor integrate din perioada iulie-august 2020, coroborat cu indicatorii statistici înregistrați în domeniu la nivelul Poliției Române în primele șase luni ale anului 2020, din care reiese faptul că în urma activităţilor desfăşurate de către structurile teritoriale de investigare a criminalității economice în cadrul unui număr de 124 acţiuni punctuale de verificare, au fost constatate 118 infracţiuni, dintre care: 23 infracţiuni de evaziune fiscală, 62 de infracțiuni prevăzute de Legea 85/2003 – Legea minelor, 21 de infracțiuni prevăzute Legea 107/1996 – Legea apelor, 5 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții ș.a. Acțiunile desfășurate conform Planului comun de măsuri «Balastiera 2020» pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale vor continua”, mai arată comunicatul ANRM.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0