Prima paginăActualitate

Ambulanțe și mașini blocate în nămeți, salvate de pompieri și de drumari

Ambulanțe și mașini blocate în nămeți, salvate de pompieri și de drumari

Dimensiune text

 

 

Pe fondul codului galben de ninsori și viscol, în noaptea de joi spre vineri și în această dimineață, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului (ISU) Neamț au efectuat mai multe misiuni de degajare a unor ambulanțe și autoturisme blocate în zăpadă.

Astfel, Detaşamentul de Pompieri Roman a executat o misiune pentru degajarea unei ambulanțe care se deplasa la un caz în comuna Boghicea, sat Slobozia, pe DJ 207A, cu o  autofreză încadrată cu trei subofiţeri. Tot Detaşamentul de Pompieri Roman a executat o misiune pentru degajarea unei ambulanțe care se deplasa la un caz în comuna Văleni, satul Cârlig, pe DJ 157A, cu o autospecială și o autoșenilată  încadrată cu trei subofiţeri.

Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamț a executat o misiune pentru degajarea unui autoturism în comuna Mărgineni, pe DJ 157H, cu o autospecială FRAP încadrată cu trei subofiţeri. Pe DJ 280 a acționat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Stănița, cu utilaje din dotare, pentru îndepărtarea zăpezii de pe partea carosabilă, venind în sprijinul unei ambulanțe BGS, care se deplasa către locuința unei persoane care necesită dializă. Pe DC 31 (sat Unghi – sat Hlăpești, comuna Dragomirești) a acționat SVSU Dragomirești, cu utilaje din dotare, pentru îndepărtarea zăpezii de pe partea carosabilă, venind în sprijinul unei ambulanțe BGS, care se deplasa către locuința unei persoane care necesită dializă.

Noaptea trecută, în jurul orei 1:00, un autoturism în care erau cinci persoane a rămas blocat în zăpada între Mărgineni și Dochia. La locul evenimentului s-a deplasat o autospecială de deszăpezire de la DRUPO și un echipaj de pompieri militari, cu o autospecială complexă de intervenție, din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț. Autoturismul a fost degajat de către pompierii militari, iar autospeciala trimisă de DRUPO a deszăpezit traseul spre Mărgineni.

Vineri dimineață, în jurul orei 9, a fost efectuată o misiune de degajare a unui autoturism derapat în afara părții carosabile pe DN 15D, în zona Dealu Mărului. Echipajul de pompieri care mergea la schimbare la punctul de lucru Poienari a scos mașina și a repus-o pe carosabil. Tot în jurul orei 9, pompierii au efectuat o misiune de degajare a unui autoturism derapat în afara părții carosabile, pe DN 2 – E 85, în comuna Secuieni. Echipajul de pompieri a scos mașina și a repus-o pe carosabil.

În jurul orei 10, un echipaj de pompieri, cu o autospecială de intervenție, din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman, s-a deplasat pentru degajarea unui autoturism derapat în afara părții carosabile, pe DN 2 – E 85, în zona Castelul de apă. Autoturismul a fost degajat de un echipaj de la Drumuri naționale

Vineri, în jurul orei 11, o ambulanta BGS care se deplasa la Oniceni pentru preluarea unor pacienți pentru dializă a rămas blocată la ieșirea din localitatea Stejaru, comuna Ion Creangă. La locul evenimentului s-au deplasat un echipaj de pompieri, cu o autofreză, din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman și un utilaj de la Primăria Ion Creangă. Autofreza a însoțit ambulanta cu pacienți care necesită dializă, până în municipiul Roman.

În jurul orei 12, Detașamentul de Pompieri Roman a intervenit cu o autospecială complexă de intervenție și o șenilată, în comuna Oniceni, satele Solca și Pustieta, pentru două persoane care trebuie transportate la dializă în Roman.

Viscol până vineri la ora 15

Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri o atenționare de tip „nowcasting” (pentru fenomene meteo imediate) pentru viscol în mai multe zone din estul țării, inclusiv pentru zona joasă a județului Neamț, valabilă vineri, 11 ianuarie, între orele 12 – 15. De asemenea, conform meteorologilor, va mai continua să ningă moderat cantitativ.

Pentru vineri, prognoza meteo pentru județul Neamț arată că vremea va fi deosebit de rece, local geroasă noaptea și dimineața. Cerul va fi noros. Local ziua și, izolat, spre sâmbătă dimineață, va ninge în general slab cantitativ. Vântul va mai avea intensificări trecătoare pe parcursul zilei de 40 – 50 km/h, apoi va slăbi în intensitate. La munte, vântul se va intensifica în a doua parte a nopții și va atinge viteze de până la 80 km/h, spulberând zăpada. Izolat, spre dimineață, vor fi condiții de ceață asociată cu chiciură. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -6 și -4 grade, iar cele minime între -17 la -14 grade.

Pe parcursul zilei de joi și în noaptea de joi spre vineri, Secţia Neamţ a CNAIR a acţionat cu 43 lucrători şi 45 utilaje pentru deszăpezire şi împrăştierea de material antiderapant pe drumurile DN 15D, DN 15C și DN 2 din judeţ. Din cauza ninsorii abundente și a viscolului puternic, circulația a fost restricționată între localitățile Piatra Neamț – Roman pe DN 15D, începând cu ora 7, pentru autovehiculele peste 3,5 t. Vineri dimineață, în județ se acţiona cu 33 de utilaje pe toate drumurile naţionale.

Utilajele SC DRUPO SRL şi ale operatorilor care se ocupă de deszăpezirea drumurilor judeţene au acţionat în acest interval cu 46 lucrători şi 23 utilaje pentru răspândire de material antiderapant pe sectoare de drumuri judeţene. Vineri dimineață se acţiona cu 23 utilaje şi 46 lucrători care au intervenit pentru deszăpezirea pe drumurile judeţene.

Situația drumurilor din zona Moldovei

Vineri, după prânz, la ora 12.30, situația drumurilor naționale din administrarea DRDP Iași era următoarea:

Drumuri închise:
– DN 24B (Huși – Albița), Km: 34+000-49+000, (se acționează cu două autobasculante dotate cu lamă și răspânditor de antiderapant, pentru restabilirea circulației).

Drumuri naționale cu circulație îngreunată din cauza condițiilor meteo nefavorabile:
– DN 11 (Onești – Bacău), Km: 132+500-175+460,restricție 7,5 tone;
– DN 15D (Piatra Neamț – Horia ), Km: 2+041-45+325, restricție 3,5 tone;
– DN 24 (Solești – Iași), Km: 151+000-188+000, DN 24 (Solești – limita jud. Iași), Km: 127+000-152+000, restricție 3.5 tone;
– DN 28B (Frumușica – Botoșani), Km: 39+000-71+100, restricție 7,5 tone;
– DN 28B (Hârlău – Frumușica), Km: 29+000-39+000, restricție 7,5 tone;
– DN 29 (Huțani – Botoșani), Km: 22+000-37+000, restricție 7,5 tone;
– DN 2F (Bacău – Vlădia), Km: 2+000-39+100, restricție 3.5 tone;
– DN 2F (Vlădia – Dragomirești), Km: 39+000-77+000, restricție 3,5 tone;
– DN 2G (Bacău – Moinești), Km: 4+000-43+300, restricție 3,5 tone.
– pe DN 23B (Măicănești – Ciorăști – Codrești), Km: 4+000-21+000 circulația a fost reluată vineri în jurul orei 13, după ce au fost mobilizate în zonă două autofreze, trei autobasculante dotate cu lamă și răspânditor de antiderapant.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0