Ambulanța SMURD rămâne în garaj. Revine, poate, după parlamentare

HomeActualitate

Ambulanța SMURD rămâne în garaj. Revine, poate, după parlamentare

 

 

SMURD-112-pompieri-680x365Așa cum ne-am obișnuit în România, lucrurile bune se întâmplă doar în preajma alegerilor. Au trecut cele locale și lipsa ambulanței SMURD, cu dotare, tehnică și de personal, pentru resuscitare la locul intervenției, nu și-a găsit nicio soluție.

În urmă cu aproape o lună, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, doctorul Maria Andrici, spunea că toată documentația necesară, cerută de Ministerul Sănătății pentru reactivarea ambulanței speciale SMURD, a fost înaintată Spitalului Județean și mai departe, inclusiv aparatului subordonat doctorului Raed Arafat. La acea oră nu se mai primise niciun răspuns, iar acum se lasă de înțeles că nici nu există o prioritate din partea administrației centrale de a-și concentra eforturile pentru a depăși faza birocrației, deja îndeplinite, și de a pune ștampila pe un serviciu și firesc, și necesar.

În martie, la momentul în care ambulanța, singura din zonă dotată cu toate cele necesare, a fost trasă pe dreapta, toată lumea s-a isterizat, iar oamenii în halate albe, din politică sau administrație, și-au promis și au promis că vor găsi soluții. S-au făcut memorii, s-au făcut interpelări inclusiv din partea senatorului Ioan Chelaru (PSD) pentru a se găsi soluții, iar când factorii decizionali au dat soluția – o linie suplimentară de gardă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean (conform legii, numai UPU are voie să dețină o astfel de mașină, deși la Piatra Neamț există deja una, iar medicii de urgențe de la Roman pot face gărzile pe autospecială – nimeni nu a mai pus-o în aplicare. Cu alte cuvinte, s-a făcut ce s-a cerut, dar nimeni de la nivel central nu a pus ștampila sau semnătura pentru ca mașina să plece din loc cu medic specializat pe urgențe pentru a salva viețile oamenilor la locul solicitării și nu la Spital, loc în care poți ajunge pierzând de la câteva minute la zeci de minute, funcție de distanță.

Primarul Laurențiu Leoreanu, întrebat de jurnaliști în conferința de presă de luni, s-a arătat resemnat, în sensul că s-au făcut toate demersurile, dar nu se poate rezolva neapărat acum, pentru că sunt alte priorități, adică alegerile parlamentare și, evident, desemnarea noului Guvern, cel care va da următoarele legi și va conduce țara. „S-a stabilit înființarea celei de-a doua linii de gardă la Spitalul Județean, care să preia medicii care activează pe urgențe de la Roman (n.r. – medicii de pe urgențe, de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Piatra Neamț sau cei de la Centrul de Primiri Urgențe (CPU) Roman, sunt plătiți din fondurile Ministerului Sănătății, nu din veniturile celor două spitale). După alegerile parlamentare ne așteptăm să fie o mai mare deschidere. Demersurile noastre există”, a spus, optimist, primarul Laurențiu Leoreanu.

Practic, așa cum am mai scris, această birocrație nu are niciun sens, deoarece diferența între UPU și CPU se referă doar la faptul că un spital este județean, iar celelalte nu, dar legislația nu este gândită la specificul zonei. Spitalul Roman deservește același număr de populație ca și cel din Piatra Neamț, însă legea spune că spitalul din reședința de județ are dreptul la o astfel de mașină, o mașină de acest gen existând, în timp ce Romanul – “apăsat” de trecerea lui E85 – nu are dreptul, pentru că este un biet municipiu.

În același timp, atunci când cei care ne conduc îi vedem mai des implicându-se pentru binele propriu, eventual al simpatizanților de partid, și mai puțin pentru binele majorității, nici nu ne mai miră că o „eroare” legislativă care face, în mod discriminatoriu, diferența între spitale pe baza zonei pe care o reprezintă, nu este îndreptată. Nici măcar de la județ nu este rezolvată, pentru că județul reprezintă Piatra Neamț, veșnic într-un fel de concurență cu zona Roman, mai mult politică, și mai puțin pentru binele oamenilor care locuiesc aici, la Piatra Neamț, și la Roman.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0