Prima paginăActualitateRoman

Ambasadorul Olandei a inaugurat centrul destinat copiilor autişti

Dimensiune text

ambasador02Centrul „Delfinul” este un proiect iniţiat de o mamă cu doi copii autişti, cu sprijinul administraţiei locale şi al Asociaţiei „Betania”.

Ambasadorul Olandei la Bucureşti, Excelenţa Sa Matthijs van Bonzel, a fost prezent la Roman marţi, 4 martie, pentru a inaugura Centrul „Delfinul”, destinat recuperării copiilor diagnosticaţi cu autism. La eveniment au fost prezenţi primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu, preşedintele Asociaţiei „Betania”, Andre Muit, consilierul local Nuşa Chiriac, reprezentanţi ai Primăriei Roman, voluntari din cadrul Asociaţiei „Betania”, copii şi părinţi.

„Noi am plecat la drum în 2005, cu centrul înfiinţat la Bacău. Din 2008, am constatat că tot mai mulţi copii din Roman vin pentru terapie comportamentală la centrul nostru. Noi i-am primit cu drag, dar, la un moment dat, o mamă, aici de faţă, ne-a spus că Romanul are nevoie de propriul centru pentru copiii autişti. Am fost de acord şi am stabilit proiectul pe care l-am finalizat astăzi. Am beneficiat de tot sprijinul din partea comunităţii locale şi, în trei luni de la prima întâlnire cu primarul Romanului, am putut demara activitatea din centru, cu o echipă pregătită la Bacău. Activitatea de la Roman a început în noiembrie 2013, dar am amânat inaugurarea oficială a centrului din două motive: pentru că ne-am dorit ca la acest moment festiv să fie prezent şi domnul ambasador şi pentru că am vrut să fie prezenţi la inaugurare şi copiii. Am pornit de la premisa că vom avea în jur de 15 copii, acum avem 30 de copii care frecventează centrul şi sperăm să fim ajutor pentru cât mai mulţi „, a spus Andre Muit, preşedintele Asociaţiei Betania, voluntar olandez.

ambasador03„Sunt foarte impresionat de rezultatul colaborării dintre Betania şi Roman. Ceea ce s-a întâmplat aici este un simbol al familiei europene, români şi olandezi lucrăm împreună, facem pentru copii aceste investiţii, pentru că ei sunt viitorul”, a spus ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel.

Acesta şi-a manifestat intenţia de a sprijini şi alte proiecte iniţiate de romaşcani. „Suntem la un moment la care, cu un an în urmă, nu puteam spera. Cred că am avut doar trei întâlniri cu echipa până la finalizarea proiectului, un proiect care este un real sprijin pentru copiii cu autism şi pentru părinţii acestora. Aş putea spune că spaţiul acestra a fost predestinat proiectelor de acest gen, întrucât, înainte de Centrul Delfinul, aici a funcţionat un alt proiect social, coordonat de domnişoara director Simona Monac. Sper ca acest proiect să fie unul de bun augur pentru colaborarea româno-olandeză, o rampă de lansare pentru colaborări viitoare”, a spus primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu.

Centrul „Delfinul’ este un centru specializat în terapii comportamentale pentru copiii diagnosticaţi cu autism. Centrul este un punct de lucru al Asociaţiei Betania din Bacău, înfiinţat cu sprijinul administraţiei locale la insistenţele Alinei Iucha, mamă a doi copii gemeni autişti. Centrul funcţionează pe strada Bogdan Dragoş nr. 3, în aceeaşi clădire în care sunt şi cabinete medicale individuale ale mai multor medici de familie, accesul fiind prin spatele clădirii. La înfiinţarea centrului şi-a adus contribuţia Andre Muit, preşedintele Asociaţiei Betania, un olandez care, cu mai bine de 20 de ani în urmă, a descoperit România şi a adoptat-o ca pe a doua sa ţară. Andre Muit a venit cu ajutoare prima dată în România, imediat după Revoluţia din 1989, iar în anii care au urmat s-a implicat în proiecte sociale.

„Este foarte greu să ai un copil autist şi să nu primeşti sprijin sau îndrumare. Am dorit ca acest centru să vină în ajutorul tuturor părinţilor care se confruntă cu aceleaşi probleme cu care m-am luptat eu”, a spus Alina Iucha. Copiii care se adresează centrului sunt evaluaţi de specialişti şi, apoi, pe baza recomandărior acestora, urmează un program individualizat de terapie comportamentală.

COMENTARII

WORDPRESS: 0