HomeNeamt

Ambasadorul Austriei sprijină oamenii de afaceri din Neamț

Joi, 12 aprilie, județul Neamț a primit un oaspete de seamă, care ar putea contribui la dezvoltarea economiei nemțenei. Ambasadorul Austriei, Excelența Sa Michael Schwarzinger, alături de soția sa, Rosemarie, au efectuat o vizită în Neamț, prilej cu care au avut o întîlnire cu președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Culiță Tărâță. Ambasadorul Austriei a promis sprijin pentru județ și pentru oamenii de afaceri nemțeni.

 

La întîlnire au participat, printre alții, Dan Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman, Dragoș Chitic, viceprimarul orașului Piatra Neamț, Mihai Apopei, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, oameni de afaceri din Roman și Piatra Neamț. Președintele CJ Neamț i-a făcut ambasadorului Austriei o scurtă prezentare a județului, subliniind potențialul turistic și industrial al zonei și punînd accent pe faptul că multe firme din Austria investesc deja în Neamț. Oamenii de afaceri i-au prezentat Excelenței Sale Michael Schwarzinger problemele cu care se confruntă, iar acesta le-a promis că îi va sprijini și va căuta să intensifice relațiile economice dintre Austria și România.

Dragi prieteni, avem onoarea să-l avem invitat pe domnul ambasador al Austriei. Am fost întotdeauna un admirator al țărilor germanice. Relațiile sînt stabilite de mai mult timp, inclusiv de pe vremea fostului ambasador. L-am avut musafir pe domnul Michael Schwarzinger înainte de alegeri, iar domnul ambasador mi-a promis că va reveni pentru a discuta despre colaborarea cu Ambasada Austriei. După cum bine cunoașteți, Austria e țara care are investiții majoare în România, iar județul Neamț are Agrana Roman, al cărui principal investitor este Agrana Viena. Județul Neamț are două componente ale reliefului: jumătate din județ se pretează foarte bine la agricultură, iar cealaltă la turism. Industria are și o pondere destul de mare. În zona Piatra Neamț, posibilitătțile turistice sînt enorm de mari și putem să le punem în valoarea cu ajutorul dumneavoastră, avînd în vedere că Austria excelează la acest capitol. Nu în ultimul rînd menționăm turismul ecumenic, Neamțul avînd densitatea cea mai mare de mănăstiri din lume. Noi apelăm la bunăvoința dumneavoastră, în sensul că aveți o tradiție și veniți dintr-o democrație autentică. Județul Neamț este un județ cu o situație echilibrată, atît din punct de vedere industrial, cît și agricol. Trebuie să găsim soluții pentru ascensiunea județului, iar eu, ca președinte al Consiliului Județean, solicit ajutorul oricărei țări din Uniunea Europeană. Dumneavoastră, în calitate de prieten al nostru, sînt convins că ne veți ajuta„, a declarat Culiță Tărâță.

Așa cum am promis înainte de alegeri, am revenit în județul Neamț pentru a discuta despre potențialul foarte mare de dezvoltare pe care îl are județul. Între România și Austria există o prietenie intensă. Avem o bună colaborare socială și politică, iar acum vrem să dezvoltăm colaborarea economică. De 20 de ani, Austria investește în România, țară care este considerată de investitorii noștri ca fiind între primele cinci țări cu potențial economic. Se găsesc multe similitudini geografice între județul Neamț și Austria. Sfatul nostru este să se pună accent pe turism, dar să nu se renunțe la industrie. Există suprafețe agricole care se pot prelucra foarte bine. De asemenea, turismul poate reprezenta o importantă sursă pentru economie. De aceea e foarte important să discutăm împreună aceste aspecte. În Austria avem multe instituții care oferă informații despre România„, a apreciat Excelența Sa Michael Schwarzinger.

Primarul Dan Laurențiu Leoreanu a făcut o scurtă radiografie a economiei romașcane și i-a înmînat ambasadorului Austriei o mapă de prezentare a trei proiecte majore care ar putea fi de interes pentru investitorii austrieci.

Comentarii

WORDPRESS: 0