HomeNeamt

Ambasadorul Argentinei vrea colaboratori din Neamț

Joi, Excelența Sa Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei la București, a făcut o vizită în județul Neamț, în contextul unei serii de întâlniri bilaterale între reprezentantul Argentinei și filiale județene ale Camerei de Comerț și Industrie (CCI) din România. Scopul acestor întâlniri este acela de intensificare a relațiilor comerciale bilaterale, ce nu au atins întregul lor potențial.

 

Foto: Președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță, și Excelența Sa Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei la București

 

Pentru Excelența Sa, vizita în județul Neamț a fost și un bun prilej de a-l revedea pe Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, cu care este prieten de patru ani, după cum ambii au declarat. Întâlnirea cu reprezentantul Argentinei s-a desfășurat la sediul (CJ) Neamț, participând numeroși producători agricoli și fermieri, reprezentanți ai mai multor societăți comerciale, consilierii județeni Radu Tudorel și Dan Vasiliu, primarii municipiilor Roman și Piatra Neamț – Laurențiu Dan Leoreanu și Gheorghe Ștefan -, prefectul George Lazăr, senatorul Liviu Bumbu și Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț.

ambasador Argentina CJ Neamt 12042„Sunt arhicunoscute influența și reputația pe care le are Argentina pe piața mondială, ținând cont de ceea ce se produce în această țară în agricultură și zootehnie. Sper ca, în urma acestei întâlniri, să rezulte o colaborare frumoasă, deoarece România poate constitui un cap de pod pentru țara dumneavoastră și pentru Uniunea Europeană”, a afirmat Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț.

„Produse industriale se pot realiza oriunde în lume, dar alimente nu. Pământ agricol de calitate se găsește în puține țări din lume, printre care Argentina și România. Trebuie precizat că un centimetru de humus se face într-o sută de ani, iar humusul nu este transportabil. România trebuie să profite de acest avantaj, fiindcă are aproximativ 13 milioane de hectare de pământ arabil de cea mai bună calitate”, a declarat Excelența Sa Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei la București. Acesta a precizat că tehnologia utilizată în agricultura din Argentina este folosită cu succes și în Republica Moldova și că argentinienii au probleme care se regăsesc și la micii fermieri din România, astfel că o colaborare între cele două țări ar porni de la o bază comună.

„Vreau să colaborăm în sport. Sper să-l puteți aduce pe Messi la Piatra Neamț, dacă nu cu echipa națională a Argentinei, măcar cu Barcelona”, a fost dorința primarului din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. Primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, a afirmat că speră ca măcar o parte din aceste discuții să se materializeze și că, până la sfârșitul acestui an, așteaptă o continuitate a acestei întâlniri.

După mesajul de bun-venit adresat ambasadorului de prefectul Georege Lazăr, senatorul Liviu Bumbu a avut două întrebări pertinente și „deloc diplomatice”, după cum însuși le-a caracterizat. Parlamentarul a vrut să știe care a fost influența Fondului Monetar Internațional (FMI) în Argentina și care este poziția fermierilor argentinieni față de organismele ameliorate genetic. Răspunsurile Excelenței Sale au fost, evident, diplomatice, dar Claudio Perez Paladino a recunoscut că rețeta FMI pentru Argentina nu a fost una de succes. Referitor la organismele ameliorate genetic, ambasadorul Argentinei a precizat că țara sa realizează 4% din producția mondială de soia, producând cea mai mare cantitate de soia pentru biodiesel.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

[sam_ad id=”130″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0