Prima paginăEconomie

Almos Agrorom, parteneriat pentru performanță

Dimensiune text

Sîmbătă, agricultorii și-au dat întîlnire la Dulcești, unde Almos Secuieni a organizat o acțiune de recoltare a rapiței. Acțiunea a fost susținută de partenerii Monsanto și Makhteshim Aga.

 

De data aceasta i-au fost alături Agnes Păduraru, directorul pe zona Moldovei a societății Monsanto, și Ciprian Bodescu, director pe zona Moldovei a societății Makhteshim Agan. Cei prezenți au avut ocazia de a vedea cum decurge campania de recoltare a culturii de rapiță, cu hibrizi furnizați de firma Monsanto și tratați cu ierbicide de la Makhteshim.

Acum un an de zile, mai precis pe 6 septembrie, am semănat un lot demonstrativ cu doi hibrizi de la firma Monsanto. Este vorba de Extend și ExPower, care au fost semănați în condiții de secetă extremă și pe care iată, îi recoltăm, în aceleași condiții de secetă extremă. Ei au fost semănați prin tehnica specifică, adică la 12,5 centrimetri distanță între rînduri, iar tehnologia de protecție a fost asigurată de către Makhetshim Agan. Pentru fermieri, cultura de rapiță nu trebuie privită ca o buruiană. Trebuie să-i acorzi foarte multă atenție, începînd de la pregătirea terenului, semănat și pînă la recoltare. Cultura de rapiță este o cultură care are foarte mulți dăunători și, dacă nu intervii la timp, producția este mult  diminuată. În plus, valorificarea rapiței este foarte ușoară. În acest an, prețurile sînt foarte bune, astfel că ea este ușor vandabilă și poate salva, în condiții de secetă, anul agricol 2012-2013„, a declarat inginerul Alex Molodoi, coordonatorul Almos Agrorom Secuieni.

Acesta a mai spus că societatea sa așteaptă să vadă potențialul culturilor de grîu, în condițiile în care eventualele ploi care vor mai veni nu vor influența producția. „În ultimele două-trei săptămîni au fost temperaturi extrem de ridicate, chiar și de 50 de grade la nivelul solului. Sperăm ca vremea să se îmbuneze, iar ploile care au fost anunțate, chiar dacă nu duc la sporirea culturii de grîu, să nu ducă la apariția fenomenului de încolțire a bobului în spic. Trebuie, însă, ploaie, pentru că, altfel, producția în România va fi, anul acesta, mult diminuată. De altfel, am văzut că și micii agricultori nu mai fac agricultură cu sapa în portbagaj și sămînță din pod. Tot mai mulți apelează la firme de prestigiu, atît pentru culturi, cît și pentru măsuri de protecție„, a apreciat inginerul Alex Molodoi.

Pe acest lot demonstrativ s-a folosit, ca substanță pre-emergentă, un produs numit Sultan, ca regulator de creștere, în toamna anului trecut. În primăvară, pe această cultură de rapiță s-a mai aplicat un insecticid, iar acum sîntem împreună să vedem eficiența acestor produse„, a precizat Ciprian Bodescu, director pe zona Moldovei a societății Makhiteshim Agan.

La întîlnirea de sîmbătă, după recoltare, reprezentatul Monsanto pe regiunea Moldovei a anunțat și producția obținută de societatea Almos, pe cei doi hibrizi de rapiță. Astfel, pe hibridul Extend, producția a fost de 3.848 de kilograme la hectar, în condiții de 7,3% umiditate, în vreme ce pentru hibridul ExPower, producția a fost de 4.018 kilograme, în condiții de 7,1% umiditate.

La nivelul întregii țări, Monsanto este lider la capitolul furnizarea de hibrizi, mai ales în ceea ce privește rapița. Am asistat la o campanie de recoltare publică, pe hibrizi furnizați de noi și pe care s-a aplicat tehnologia de protecție Makhteshim. Sperăm ca, în condițiile climatice de anul acesta, producția să fie satisfăcătoare„, a declarat Agnes Păduraru, reprezentantul Monsanto pe zona Neamț și Bacău.

 

Nume de referință în agricultura nemțeană

 

În ultimii ani, Almos Agrorom Secuieni a ajuns un jucător extrem de important în agricultura nemțeană și regională. Parteneriate cu firme de renume în domeniul pesticidelor, ierbicidelor, furnizării de hibrizi sau utilaje agricole, au făcut din această societate unul dintre cei mai mari dezvoltatori agricoli din zona Romanului. Directorul societății Almos este Alfons Mosel, manager fiind Wolfgang Kruger. Această societate are filiale în șase țări din Europa, respectiv Germania, Cehia, Ungaria, Slovacia, Serbia, iar începînd cu anul 2006 și în țara noastră, prin societatea Almos Agrorom SRL, cu sediul în localitatea Secuieni, la drumul european E85 Roman – Bacău. SC Almos Secuieni este societate autorizată pentru comercializarea semințelor și a materialului săditor. De asemenea, ea pune la dispoziția fermelor agricole și producătorilor particulari sămînță de grîu de primăvară C1, soiurile Xenos și Komissar, sămînță de orzoaică de primăvară C1, soiurile Roxana, Antigona și Class, dar și îngrășăminte chimice de tip NPK și Nitrocalcar.

În cadrul grupului figurează cinci firme, din care patru practică agricultura, cultivînd peste 6.000 de hectare de teren pe raza județului Neamț, iar cea de-a cincea se ocupă de comercializarea și distribuția utilajelor și a mașinilor agricole. Cele patru firme care se ocupă de agricultură, respectiv Agrifarm, Agroga, Agrobomiga și Bioraps, cultivă pămîntul pe raza comunelor Bîrgăuani, Făurei, Dulcești, Trifești, Secuieni și Români.

În județul Neamț, societatea Almos Agrorom cultivă 7.000 de hectare de teren, din care 450 de hectare de rapiță, 2.000 de hectare de grîu și orz, 700 hectare de porumb și 500 hectare de muștar.

Societatea Almos are sediul în Germania, la Nittendorf și se ocupă cu importul, exportul și comercializarea cerealelor și a plantelor tehnice.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0