Prima paginăRural

Alimentarea cu apă de la Ruginoasa, din nou în instanță

Dimensiune text

Finanțarea nerambursabilă de 1.624.577,68 lei a fost încasată de frații Tănasă pentru realizarea alimentării cu apă  a comunei Ruginoasa. Pentru a participa la licitație, ei au depus un certificat fiscal falsificat.re

 

 

Un caz de corupție, care s-a judecat pe o perioadă de doi ani, pe la mai multe instanțe, va trebui reluat de judecătorii de la Judecătoria Roman. Magistrații de la Curtea de Apel Bacău au decis ca dosarul în care frații Aurel și Gheorghe Tănasă sînt acuzați de fapte de corupție să fie rejudecat.

Cei doi frați aveau o firmă, SC Danto SRL, în Piatra Neamț. Pe 26 noiembrie 2004, între Agenția SAPARD și Consiliul Local al comunei Ruginoasa s-a încheiat contractul de finanțare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în vederea punerii în aplicare a proiectului „Alimentarea cu apă a satelor Ruginoasa și Bozienii de Sus, comuna Ruginoasa, județul Neamț”. Conform procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), Aurel și Gheorghe Tănasă, deși cunoșteau că aveau datorii la stat, s-au prezentat la licitația de atribuire a lucrării, licitație care a avut loc pe data de 27 iunie 2005. Gheorghe Tănasă ar fi falsificat un certificat de atestare fiscală emis de către Agenția Natională de Administrare Fiscală – Direcția Generală a Finanțelor Publice Neamț. În urma falsificării, a rezultat faptul ca SC Danto SRL Piatra Neamț nu figurează cu obligații de plată către buget.

Procurii DNA au întocmit dosar penal pe numele celor doi frați, în mai 2006. Conform DNA, Gheorghe Tănasă a depus documentele la Agenția SAPARD, reușind să obțină suma de 1.624.577,68 lei noi, fonduri nerambursabile. După ce falsurile au fost descoperite, reprezentanții SAPARD s-au constituit parte civilă cu suma de 109.874,60 lei noi, contravaloarea integrală a beneficiului încasat de firma pietreană.

După doi ani de judecată, frații Tănasă au ajuns în penitenciar pe data de 18 februarie 2011, pentru executarea a cîte trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri ale Uniunii Europene. Prima instanță, Judecătoria Roman, îi pedepsise cu cîte doi ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării, dar Tribunalul a dat sentințe de cîte trei ani și jumătate, cu executare, care au fost menținute la Curtea de Apel Bacău. Unul din frați avea, de mai mult timp, sechestru pe casă și terenuri, pentru suma de 160.000 lei, cu tot cu penalități, bani ce reprezintă contravaloarea beneficiului încasat de firmă pentru realizarea alimentării cu apă a comunei Ruginoasa. Cu toate acestea, judecătorii au respins acțiunea civilă a Primăriei Rugionasa, prin consiliul local, ca tardiv introdusă.

De cînd au fost condamnați, cei doi frați au dorit revizuirea cauzei. De altfel, aceștia au susținut de fiecare dată că sînt nevinovați și că, din dosarul pe care îl depuseseră la Primăria Ruginoasa, a dispărut ulterior certificatul fiscal despre care procurorii DNA susțin că era falsificat.

În luna ianuarie, la Curtea de Apel Bacău s-a admis „recursuldeclarat de revizuienții Tănasă Aurel și Tănasă Gheorghe împotriva sentinței penale nr. 354 din 9 septembrie 2011, pronunțată de Judecătoria Roman. Casează în întregime sentința recurată și trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță, respectiv Judecătoria Roman„.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0