Prima paginăActualitate

Aleșii locali, obligați să depună declarațiile de avere și de interese

Aleșii locali, obligați să depună declarațiile de avere și de interese

Dimensiune text

Aleșii locali au obligația să depună declarații de avere și de interese. Pentru noii aleși locali, această obligativitate vine în termen de 30 de zile de la data validării mandatului.

Importanța completării corecte a acestor declarații este vitală, mai ales că, în ultimii ani, Agenția Națională de Integritate (ANI), pe baza acestor declarații, a găsit mai mulți aleși în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese administrativ.

Inspectorii ANI recomandă recomandă aleșilor locali, utilizarea formularelor electronice ale declarațiilor de avere și de interese, disponibile pe pagina de Internet a Agenției, la secțiunea “Formulare” (https://bit.ly/2KeSv6W). Ghidul de utilizare a formularelor electronice poate fi descărcat la adresa: https://bit.ly/2XarsO3.

Experiența ultimilor ani arată faptul că unii aleși locali nu respectă dispozițiile legii cu privire la completarea acestor declarații. De fapt, chiar legea nu-i sancționează foarte dur. Art. 29, alin. (1) din Legea nr. 176/2010, prevede că „Nerespectarea termenului pentru depunerea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese ori nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, iar Agenția poate declanșa din oficiu procedura de evaluare”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0