Alegerile parțiale din 11 iunie costă 14 milioane de lei

HomePolitica

Alegerile parțiale din 11 iunie costă 14 milioane de lei

 

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, 20 aprilie, patru hotărâri privind buna desfășurare a alegerilor parțiale pentru primari din 11 iunie, ce vor avea loc și la Roman. Cele patru hotărâri au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial.

Scrutin în 49 de localități

Pentru 11 iunie, Guvernul a stabilit, prin HG 251/2017, organizarea scrutinului local parțial pentru alegerea primarului în 49 de localități în care această funcție a rămas vacantă ca urmare a demisiilor unor titulari, situațiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unei pedepse privative de libertate.

Alegerile parțiale vor fi organizate în cinci municipii – Moinești, județul Bacău, Craiova, județul Dolj, Târgu Jiu, județul Gorj, Lupeni, județul Hunedoara, Roman, județul Neamț -, nouă orașe – Râșnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinți-Târg, Țăndărei, Ulmeni, Baia Sprie, Bușteni, Băicoi – și în 35 de comune.

Campanie electorală de două săptămâni

Conform HG 252/2017, privind aprobarea calendarului acțiunilor din perioada electorală, campania electorală pentru alegerile parțiale începe cu două săptămâni înainte de desfășurarea scrutinului, adică sâmbătă, 27 mai, și se termină sâmbătă, 10 iunie, la ora 7 dimineața. Termenul de depunere a candidaturilor este cu 20 de zile înainte de data scrutinului, adică 22 mai.

Duminică, 11 iunie, procesul de votare va avea loc între orele 7.00 – 21.00. În caz de balotaj, un nou scrutin va avea loc după două săptămâni, pe 25 iunie 2017.

Alegerile, organizate din bugetele MAI și al SGG

Conform HG 253/2017, privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor parțiale locale din data de 11 iunie, președintele comisiei județene pentru coordonarea organizării alegerilor este prefectul județului.

În acest moment, județul Neamț nu are prefect – după ce Niculina Dobrilă, fostul prefect, a fost mutată de guvern în funcția de inspector guvernamental, pe 12 aprilie. Dacă în perioada următoare nu va fi numit un nou reprezentant al Guvernului în teritoriu pentru Neamț, președintele comisiei județene pentru organizarea alegerilor parțiale va fi subprefectul Iulian Jugan.

Conform HG 254/2017, privind stabilirea cheltuielilor necesare alegerilor, scrutinul ce se va desfășura pe 11 iunie în cele 49 de localități din țară va costa în total 14,2 milioane de lei, sume suportate din bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și al Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Cele patru hotărâri de guvern au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 295 de miercuri, 26 aprilie, și pot fi consultate pe pagina de internet a Monitorului Oficial.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0