Prima paginăActualitateNeamt

Alegeri anticipate, după incompatibilitate

Dimensiune text

Prefectul George Lazăr a dispus verificarea stării de incompatibilitate a aleşilor locali. Primarii care vor fi găsiţi incompatibili îşi vor pierde mandatul. Verificările sunt de durată, fiind analizată situaţia a 1.500 de aleşi.

Decizia Prefecturii Neamţ de a analiza toate eventualele situaţii de incompatibilitate ar putea avea drept consecință declanşa, în mai multe localităţi din judeţul Neamţ, alegeri anticipate. Prefectul George Lazăr a explicat care este procedura pentru primarii ce vor fi găsiţi incompatibili, dar şi pentru viceprimari sau consilieri locali ori judeţeni. „Nu am terminat de centralizat datele pe care le-am cerut de la instituţiile din judeţ, pentru a verifica starea de incompatibilitate a aleşilor locali. Este un proces amplu şi de durată, deoarece vorbim de aproximativ 1.500 de persoane. Ordinul de încetare a mandatului va fi dat pentru cineva doar în cazul în care se va stabili clar şi indubitabil că acea persoană este incompatibilă”, a afirmat George Lazăr.

George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ

George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ

Prefectul judeţului a spus că pentru toate situaţiile de incompatibilitate găsite se va cere un punct de vedere de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI), iar cazurile de conflict de interese vor fi trimise către ANI, care este instituţia abilitată să facă demersurile necesare către celelalte instituţii ale statului. „În cazul în care un consilier local sau judeţean este găsit incompatibil, acesta îşi pierde mandatul. Dacă un viceprimar este incompatibil, acesta nu rămâne pe funcţie, dar poate rămâne în Consiliul Local, ca simplu consilier. Dacă un primar este incompatibil, acolo se dă ordin de încetare a mandatului şi se declanşază procedurile pentru alegeri parţiale”, a explicat prefectul Lazăr.

Există în judeţul Neamţ şi situaţii în care desemnarea primarului sau a viceprimarului în consiliul de administraţie al şcolii din localitate s-a făcut prin hotărâre de consiliu local, hotărâre ce a primit avizul de legalitate de la Prefectura Neamţ. „Dacă s-a întâmplat acest lucru, s-a întâmplat înainte de a fi eu prefect. În ceea ce priveşte o hotărâre de consiliu local, Compartimentul de Legalitate din Prefectură dă aviz de legalitate doar în cazul în care există sesizări. În rest, sunt verificate şi atât. Nu ştiu ce s-a întâmplat înainte de a fi eu prefect, dar sigur vom analiza fiecare caz cu atenţie, înainte de a ne pronunţa”, a adăugat George Lazăr.

Cei găsiţi incompatibili au dreptul la contestaţie în cel mult zece zile de la înştiinţare.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • george 8 ani

    Nu cred ca vor gasi prea multi incompatibili pentru ca nu au competentele necesare. Cred ca nici pe consilierii locali ce fac parte din consiliul de administratie a spitalului nu-i vor depista.