Prima paginăPolitica

Alegătorii se pot juca cu ștampila pe buletinul de vot

Dimensiune text

Pe buletinul de vot pot fi puse mai multe ștampile, iar votul va fi considerat valabil. Cei care nu doresc să voteze cu niciun candidat pot da un vot alb.

 

 

Biroul Electoral Central a decis care sunt situațiile în care votul este considerat valabil, nul sau alb. Conform documentului publicat de Biroul Electoral Central, voturile sunt considerate valabil exprimate atunci când ștampila cu mențiunea „votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater sau dacă ștampila cu mențiunea „votat” depășește limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situația în care ștampila este doar tangentă la un patrulater dar nu atinge și un altul).

Vot valabil exprimat este considerat și în cazul în care ștampila cu mențiunea”votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletin) și în cazul în care ștampila cu mențiunea „votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ștampile fără să atingă vreaun alt patrulater.

În schimb, dacă pe buletinul de vot nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare, buletinul de vot are alt model decât cel legal aprobat, ștampila cu mențiunea „votat” are alt model decât cel legal aprobat ori este aplicată în două sau mai multe patrulatere, votul exprimat este considerat nul.

Tot vot nul se consideră și în cazul în care ștampila cu mențiunea „votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ștampile au fost tăiate de alegător, dacă ștampila a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor sau ștampila atinge două sau mai multe patrulatere.

Voturile albe sunt considerate voturile exprimate prin introducerea buletinelor de vot în urnă fără aplicarea ștampilei cu mențiunea „votat” în vreun patrulater.

[sam_ad id=”100″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0