Prima paginăSanatate

Alcoolul ucigaș din Bihor, căutat în Neamț

Dimensiune text

Dezinfectantul „Alcofarm” a ucis 25 de oameni în Ardeal. Doi romașcani și o gravidă din comuna Români au murit în urma consumului acestei substanțe, susțin anchetatorii. Dezinfectantul, ușor de confundat cu spirtul medicinal ca aspect, conține alcool metilic, cu efect mortal. Pe eticheta produsului este specificat doar conținutul de alcool etilic.

 

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a demarat ample controale la operatorii economici din județ. Principalul obiectiv al controalelor este depistarea și scoaterea de pe piață a produsului numit „Alcofarm”, produs în județul Bihor, și care a ucis 25 de oameni. Produsul Alcofarm este un dezinfectant care poate fi confundat ușor cu spirtul medicinal, având culoarea albastră și o concentrație alcoolică ridicată. Din cauza prețului scăzut, de 5 lei, persoane cu o condiție materială precară au băut această substanță, convinse fiind că este alcool sanitar, gest care le-a fost fatal, deoarece produsul Alcofarm conține alcool metilic, extrem de toxic. Medicii spun că este suficientă o doză de 30 de mililitri pentru a ucide o persoană adultă. Alarma a plecat din vestul țării, după ce, în județul Bihor, de la începutul anului 2013 și până acum au fost semnalate 25 de decese în urma consumului acestui produs. În Neamț au fost semnalate mai multe cazuri de intoxicații cu alcool metilic, ce au culminat cu decesul unor persoane. La începutul lunii februarie, doi bărbați din Roman au murit, la câteva ore distanță, după ce au consumat o băutură cu alcool metilic, susțin anchetatorii. Gravida de 34 de ani, din comuna Români, care a murit duminică, 12 mai, se presupune că a băut aceeași substanță, confundată cu spirtul medicinal.

„Noi vom verifica agenții economici din județ și vom recolta probe pentru a stabili dacă produsul e toxic sau nu. Controalele se vor încheia pe 23 mai”, a precizat medicul Dan Morenciu, director executiv al DSP Neamț.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a retras de la comercializare produsul Alcofarm, loțiune pentru îngrijirea epidermei cu efect antiseptic, produs SC Pet & Ady Trading SRL, Năsăud. În județul Bihor au fost semnalate 25 de cazuri de decese în urma consumului produsului menționat. În urma prelevării probelor și a emiterii buletinului de analiză emis de Centrul Național de Sănătate Publică Cluj pentru două loturi cu probleme, s-a constatat prezența în compoziția produsului – ușor de confundat cu spirtul medicinal, ca aspect – a alcoolului metilic, cu efect mortal, deși în lista ingredientelor era menționat alcoolul etilic. ANPC a atras atenția consumatorilor care dețin produsul Alcofarm din loturile cu probleme să-l distrugă. ANPC controlează piața și urmărește existența la comercializare a altor loturi ale produsului. În cazul existenței lor, comisarii ANPC vor preleva probe pentru determinarea prezenței alcoolului metilic. Totodată, ANPC atrage atenția asupra folosirii corecte a produselor în conformitate cu destinația pentru care acestea sunt concepute.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0