Prima paginăSocial

Alarme false la Protecţia Copilului

Dimensiune text

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ au primit sesizări printre cele mai ciudate, dar care, din fericire, nu au scos la iveală cazuri în care să existe copii abuzaţi sau neglijaţi.

În perioada 24 decembrie – 7 ianuarie, instituţia a primit şase înştiinţări despre cazuri de neglijare a copiilor şi un caz de abuz emoţional. Din fericire, niciunul dintre acestea nu s-a verificat, iar inspectorii care s-au deplasat la faţa locului nu au descoperit situaţii care să pună în pericol vieţile copiilor.

Mai ciudat a fost cazul unei femei din Roman care, aflată la muncă în străinătate, a trimis o scrisoare către DGASPC Neamţ prin care anunţa că ar fi auzit că nepoata sa, în vârstă de 30 de ani, şi fetiţa acesteia, de zece ani, sunt speriate, depresive, înfometate şi că ar fi rămas fără locuinţă şi că nu mai ştia nimic de ele de câteva luni. Reprezenţanţii DGASPC au făcut o solicitare către Poliţia Municipiului Roman, care a mers la adresa indicată de către reclamantă şi acolo a descoperit că de fapt femeia aceea s-a mutat împreună cu fetiţa sa într-o altă locuinţă. Au reuşit lucrătorii de poliţie să le găsească pe cele două persoane la noua casă şi au descoperit că nu au nicio problemă, că mama lucrează la o societate din Roman, iar fetiţa este înscrisă la şcoală şi că de fapt ele au fost cele care au întrerupt legătura cu mătuşa din stăinătate, din motive personale.

O altă situaţie care a fost reclamată a fost cea a unei familii cu trei copii, de unu, cinci şi şapte ani, dintr-un sat din judeţul Neamţ. O persoană din sat a anunţat DGASPC că mama copiilor consumă frecvent băuturi alcoolice şi că nu are grijă de copii. Ajunşi la faţa locului, împreună cu un reprezentant al primăriei comunei respective, inspectorii de la Protecţia Copilului au descoperit că tatăl copiilor este plecat în străinătate de un an de zile, că trimite constant bani acasă şi că, de atunci, mama a rămas singură cu cei trei copii în grijă. Femeia a recunoscut că, uneori, exagerează cu băutura, însă numai din cauză că îi este foarte greu să crească micuţii de una singură. A rezultat, în urma cercetărilor, că atât copilul de cinci ani şi cel de şapte ani sunt înscrişi într-o formă de învăţământ, pe care o frecventează cu regularitate, iar inspectorii DGASPC au constatat că toţi cei trei copii erau bine îngrijiţi de mama lor.

„După evaluarea atât a situaţiilor sesizate, cât şi a resurselor şi disponibilităţilor personale, familiale şi comunitare, au fost stabilite, împreună cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, modalităţi de susţinere sistemică a copiilor în cauză”,  a declarat Eugen Simion, seful Serviciului pentru Copilul Neglijat, Abuzat, Exploatat, Delicvent din cadrul DGASPC Neamţ.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0