HomeEconomie

Ajutor de la stat în funcţie de nivelul de studii

Potrivit noilor reglementări în domeniul asigurărilor pentru şomaj, angajatorii vor primi anumite subvenţii calculate în funcţie de indicatorul social de referinţă.

Firmele care angajează absolvenţi sau şomeri de peste 45 de ani nu vor mai fi scutite de plata contribuţiilor la şomaj. Legea nr. 250/2013 aduce o serie de modificări legislaţiei în domeniul asigurărilor pentru şomaj. Actul normativ păstrează unele prevederi care stabilesc că angajatorii vor primi unele subvenţii din partea statului, calculate în funcţie de indicatorul social de referinţă. Până acum, legislaţia stabilea că „angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe perioada de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin doi ani”.

Potrivit noilor reglementări în domeniul asigurărilor pentru şomaj, angajatorii vor primi anumite subvenţii calculate în funcţie de indicatorul social de referinţă, de 500 de lei, cât este în prezent. Astfel, angajatorii care încadrează absolvenţi ai ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii vor primi lunar, timp de un an, pentru fiecare absolvent în parte, o sumă egală cu valoarea indicatorul social de referinţă la data angajării. În cazul absolvenţilor de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal, suma va fi egală cu 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, iar în cazul absolvenţilor de învăţământ superior, suma va fi egală cu 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă. Patronii care angajează pe o perioadă nedeterminată absolvenţi din categoria persoanelor cu handicap primesc aceste sume lunar, pe o perioadă de 18 luni.

Șomerii în vârstă de peste 45 de ani şi a cei care sunt părinţi unici vor primi din partea statului, timp de un an, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă.

Comentarii

WORDPRESS: 0