HomeNeamt

Aglomerația din biserici, în atenția pompierilor

Avînd în vedere apropierea sărbătorii „Adormirii Maicii Domnului”, pe data de 15 august, personalul Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț a transmis o serie de măsuri care trebuie respectate în lăcașurile de cult cu acest hram, pentru a preveni producerea unor situații de urgență, în contextul creșterii numărului de persoane care vor trece pragul sfintelor lăcașuri de cult.

 

Totodată, autoritățile publice locale și serviciile voluntare pentru situații de urgență vor desfășura activități specifice pentru a veni în sprijinul personalului bisericesc, în scopul realizării unui climat de siguranță pentru credincioși.

Preoții vor aduce la cunoștința enoriașilor reguli privind utilizarea lumînărilor pe timpul slujbelor și după terminarea acestora. Accesul credincioșilor se va permite numai în limita capacității bisericii și se vor menține, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros, ușile de acces și de evacuare în poziția deschis.

O persoană special desemnată va supraveghea spațiile destinate aprinderii lumînărilor, iar la terminarea slujbei și a programului în clădire se sting lumînările, cărbunii din cădelniță și se evacuează resturile în locuri sigure, în afara bisericii, și se întrerupe alimentarea cu energie electrică.

Trebuie avută în vedere și evacuarea din interiorul lăcașului de cult, înaintea începerii slujbelor cu public numeros, a covoarelor, mochetelor, scaunelor și băncilor nefixate în pardoseală, nepermiterea ca, prin modul de parcare a autoturismelor persoanelor participante la slujbele religioase, să se blocheze căile de acces pentru autospecialele de stingere ale pompierilor, în caz de incendiu.

La fel de importante sînt supravegherea permanentă a copiilor, pe timpul desfășurării slujbelor, dotarea lăcașurilor de cult cu mijloace de primă intervenție și menținerea acestora în stare permanentă de funcționare, precum și marcarea vizibilă a ieșirilor și stabilirea modului de evacuare a persoanelor în caz de incendiu, pentru evitarea producerii de panică și busculade.

Comentarii

WORDPRESS: 0