Prima paginăActualitate

ADN-ul infractorilor periculoși este stocat într-o bancă de date

Dimensiune text

Un judecător romaşcan a dispus prelevarea de probe biologice în cazul unui condamnat pentru ultraj şi contrabandă. În cazul altor 12 suspecţi, poliţiştii au procedat la fel, în ultimele şase luni.

Judecătorii pot dispune prelevarea probelor biologice pentru determinarea profilului genetic al suspecţilor şi al persoanelor condamnate pentru infracţiuni comise cu violenţă. În Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare sunt enumerate 30 de infracţiuni pentru care pot fi prelevate probe biologice. 

Probe biologice, după condamnarea pentru ultraj şi contrabandă

Florin Homea, cunoscut sub numele de Mijalău, a fost condamnat la închisoare de magistraţii de la Judecătoria Roman. Faptele pentru care Homea a fost condamnat s-au petrecut pe 13 mai, în jurul orei 18.00, când agentul principal Claudiu Panaite şi agentul şef Ciprian Dominte monitorizau traficul pe strada Mihai Viteazul. Au oprit un romaşcan, i-au verificat actele, după care au observat că înspre ei venea cu viteză mare o maşină. Au făcut semn de oprire autoturismului. Conducătorul auto a oprit la aproximativ 50 de metri de maşina de poliţie. Acestuia i-au fost cerute documentele, dar Florin Hoamea nu avea documentele la el.

În schimb, unul dintre poliţişti a observat că în partea din spate a maşinii, pe podea, erau două pungi cu mai multe pachete de ţigări. Acesta i-a cerut lui Mijalău să-i arate ce are în pungi, dar bărbatul s-a suit la volan şi a încercat să pornească mașina. În acel moment, Claudiu Panaite a băgat mâna pe geamul deschis al portierei din stânga faţă, încercând să scoată cheia din contact. Doar că şoferul a reuşit să plece de pe loc şi l-a târât pe poliţist pe o distanţă de aproximativ 50 de metri. În tot acest timp, primul conducător auto oprit de poliţişti, care avea în intenţie să-şi continue drumul, când a văzut cum poliţistul este tras de maşină, şi-a pus autoturismul de-a curmezişul şoselei, în aşa fel încât Homea să nu poată trece. În acest timp, celălalt poliţist s-a urcat la volanul maşinii de Poliţie şi l-a blocat pe Homea din spate. Spiritul de observaţie al poliţiştilor a dus la descoperirea, în maşina lui Homea, a 300 de pachete de ţigări din Ucraina.

homea 02După efectuarea cercetărilor, Florin Homea a fost trimis în judecată. Săptămâna aceasta, Judecătoria Roman a hotărât condamnarea bărbatului, pentru ultraj şi contrabandă, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare şi plata sumei de 3.000 de lei către agentul de poliţie Claudiu Panaite. În plus, după ce pedeapsa principală va fi executată, Florin Homea nu va avea voie să conducă, pentru doi ani, nicio categorie de vehicule. Alţi 3.315 de lei – plus dobânzi şi majorări – va trebui Homea să plătească Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, cu titlu de despăgubiri materiale, reprezentând taxe vamale, accize şi TVA pentru cele 300 de pachete de ţigări.

Judecătorul a dispus prelevarea, de către personalul medical al penitenciarului la care este închis Homea, a probelor biologice de la inculpat, în vederea determinării profilului genetic. „Dispune comunicarea prezentei hotărâri Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea aducerii la îndeplinire a acestei măsuri. Potrivit articolului 5, alineatul 5, din Legea nr. 76/2008, modificată, aduce la cunoştinţă inculpatului că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare”, mai este precizat în hotărârea judecătorească.

ADN-ul infractorilor este păstrat de poliţişti

În Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare este stocat ADN-ul suspecţilor şi al persoanelor condamnate pentru infracţiuni comise cu violenţă. Prelevarea probelor biologice se face prin metode non-invazive: se recoltează celule epiteliale din mucoasa bucală sau din regiunea feţei. Prelevarea probelor biologice se face cu consimţământul persoanelor vizate, la solicitarea organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată, de poliţişti criminalişti sau de personal medico-sanitar calificat.

Profilul genetic este folosit în cazurile în care există infracţiuni cu autor necunoscut, iar anchetatorii descoperă la locul infracţiunii probe care pot fi comparate cu datele stocate în baza naţională.

La nivelul judeţului Neamţ, poliţiştii criminalişti au prelevat, în ultimele şase luni, 12 probe biologice de la suspecţi de infracţiuni comise cu violenţă, probe ce au fost introduse în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

În Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare sunt enumerate 30 de infracţiuni pentru care pot fi prelevate probe biologice, printre care: omor, pruncucidere, ucidere din culpă, determinare sau înlesnire a sinuciderii, vătămare corporală, lipsire de libertate în mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, corupţie sexuală, tâlhărie, rele tratamente aplicate minorului şi trafic de droguri.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0