Prima paginăSanatate

Adeverința de asigurat, coșmar pentru salariați

Dimensiune text

Adeverința de asigurat, necesară pentru internarea în spital sau pentru a beneficia de rețete compensate și gratuite, continuă să dea bătăi de cap celor care au nevoie de ea.

 

 

Conform unui ordin emis în luna decembrie 2012, de la 1 ianuarie 2013 ar fi trebuit să intre în funcțiune cardul național de sănătate, unicul document care atestă că bolnavul este asigurat. Cu toate acestea, din cauza faptului că nici până acum cardurile de sănătate nu au fost tipărite, calitatea de asigurat se demonstrează în baza vechii adeverințe de asigurat, care scoate peri albi celor care au nevoie de ea. Medicii de familie spun că mulți pacienți de pe listele pe care le au sunt puși pe drumuri inutil, iar Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) contribuie, din plin, la acest haos.

Un pacient care plătește direct contribuția către casa de asigurări trebuie să se ducă la administrația financiară, de unde ia o adeverință că a plătit contribuția la sănătate. Apoi, se duce cu această adeverință la casa de asigurări, de unde ia adeverință că este asigurat. Cu această adeverință se prezintă la medicul de familie, care îl consultă ori îi eliberează rețetă gratuită sau compensată. Probleme apar la cei care plătesc pentru prima dată asigurări și care fac mai multe drumuri. Ei trebuie să plătească la casa de asigurări o sumă, pentru ultimele șase luni. Apoi, cu acea chitanță se duc la administrațiile financiare din localitatea de reședință, unde obțin adeverință că au plătit totul la zi. Cu această adeverință se reîntorc la casele de asigurări, care le eliberează adeverință de asigurat„, a explicat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Potrivit acesteia, printre cei mai afectați se numără salariații din județ, care sunt victimele SIUI. Aceștia se prezintă la medicul de familie cu adeverință de salariat, dar SIUI nu recunoaște statutul de asigurat. În aceste condiții, asiguratul – sau contabilul societății la care este angajat – trebuie să se deplaseze la casa de asigurări de sănătate pentru a-l valida ca asigurat. Abia după această validare, salariatul asigurat se poate reîntoarce la cabinetul medicului de familie, pentru o rețetă sau un bilet de trimitere la medicul specialist.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • prostul satului 8 ani

    ce va face sa credeti ca acele carduri vor merge? de parca nu vor folosi tot Sistemul Informatic Unic Integrat care probabil o este o porcarie facuta de firma unui deputat sau senator pe bani multi. Scump si prost

    Fiecare sa duca adeverinta de la serviciu, de la scoala sau facultate, cupon de pensie sau ce mai sunt la medicul de familie sau la spital cand are nevoie pentru a dovedi ca a platit … si sanatate. Ce atatea hartii pentru nimic.

    Desfintate toate casele de asigurari judetene care si asa nu prea fac nimic si lasata doar una centrala…

    Aaaa … imi cer scuze am uitat … unde sa mai lucreze PCR-ul(pile cunostinte si relatii) unora si sa ia salarii pentru ca invart 2 foi toata ziua de la un birou la altu