Muzeul de Artă din Roman vă invită, începând cu data de 11 octombrie, la o nouă expoziție personală, semnată de Mihaela Vieru. Vernisajul va avea loc vineri, de la ora 17.00, iar expoziția va deschisă până pe 15 noiembrie 2024.
În descrierea expoziției, curatorul Mihaela Ciobanu afirmă:
„Artista ne propune un concept modern, o reorganizare a spațiului de expunere adaptat viziunii unor lucrări de artă contemporană, purtând amprenta personală, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul colaborărilor noastre.
Mihaela Vieru a debutat la expozițiile organizate de muzeu, participând la 26 de Anuale și Saloane. A abordat peisajul, natura statică, portretul, compoziții mitologice. Prima sa expoziție personală a avut loc în anul 2016, cu o temă aparte: ”Omagiu lui Sergiu Celibidache”. S-a remarcat prin ambiția și sensibilitatea sa, prin puterea de adaptare și de autodepășire, prin permanentele căutări și provocări. Mereu deschisă la nou, a reușit să câștige publicul iubitor de frumos și mai ales o experiență care a ajutat-o să evolueze permanent.
Acum o regăsim cu peste 50 de participări la expoziții de grup, colective din țară și din străinătate, tabere de creații, proiecte private care i-au completat în mod firesc traseul plastic. Cu o exprimare vizuală de mare grație și forță conceptuală, descoperim o artistă reinventată în ceea ce privește abordarea stilistică, de o înaltă expresivitate, în compoziții îndrăznețe cromatic și spațial.
Cele 77 de lucrări din expoziția prezentă ne relevă un spirit inovator, profund sensibil și delicat, dar mai ales dedicat frumosului, sentimentalului cromatic care devine de o muzicalitate aparte. La 8 ani de la prima sa personală, rămâne fidelă aceleiași teme: muzica, pentru a o completa, întregi cu alte două dimensiuni: timpul și spațiul, deseori întâlnite în lucrările prezentate de artistă în expozițiile colective. O completare firească. Imaginație, creativitate, expresivitate în compoziții complexe, de la grafică la pictură la sculptură, reușind să transmită idei și sentimente unice, printr-o îndrăzneață folosire a diverselor tehnici, a diferitelor materiale, în varii spații devenite vibrante și profunde.
Asistăm la un concert vizual în care se desfășoară, într-o orchestrație spațială și de timp, aproape toate instrumentele muzicale. În pași spre o lume frumoasă, pătrundem într-un univers al muzicii și al picturalului. Vibrații divine, ne poartă cu grație și tandrețe în alte dimensiuni ale timpului, evadând cu eleganță din realitate, fără inhibiții, în sunete de adâncuri și în transcendențe pline de armonie, pentru a ne trezi învăluiți în altitudini de sensibilitate și gravitate. O lume a sunetelor care ne invită să le simțim, să le atingem cu sufletul, în armonii cromatice elegante. Instrumentele devin cromatice iar culorile devin sunete. În acompaniamentul de atitudine al violei, ne seduce, în timbrele de alto sau tenor, saxofonul, pentru a ne bucura de vibrațiile cromatice terestre și cosmice ale naiului. Inspirațional și poetic, în șoapte tăcute de liră, ne pierdem printre vise, spre nemurire, în intensități sonore de pian. Virtuoase vibrări, când strălucitoare când meditative, de violoncel, ne fac să poposim în atmosfere cu sonorități grave, fluide și pătrunzătoare, ale divinei harpe. Duioase sunete vechi de gramofon, printre umbrele melodioase pline de rafinament ale unei viori, ne poartă spre solemnități în sunet de corn, pentru a poposi cu sensibilitate și profunzime în acorduri de contrabas. Vibrații amplificate în frecvențe de chitară, urmează unor pași dinamici de tobe sau unor gravități de trompetă, care revarsă tonuri și ritmuri de culoare.
Expoziția reușește să ofere o conexiune între artă și muzică, propunând un dialog dinamic, inspirativ. Estetica multor instrumente muzicale le transformă pe acestea în opere de artă și iată că sunt acum integrate în spațiul plastic, devenind un duo vizual artistic, completându-se într-un mod armonios.
Frumusețea și complexitatea muzicii, în general, fie ea clasică, jazz, blues, o simțim și prin intermediul culorilor și formelor, într-o redare modernă, contemporană. Aflate la granița dintre decorativ și figurativ, lucrările se impun prin expresivitate, prin complexitatea ideilor și conceptelor care reușesc să surprindă esența spiritului uman. Tehnicile la care apelează artista și materialele pe care le folosește întregesc conceptul modern al expoziției. De la hârtia arsă cu note muzicale, la aur lichid, la tehnica mixtă, ulei, acrilic, foița de aur sau argint. În ceea ce privește sculptura, artista se oprește și asupra unor materiale reciclabile pe lângă cele tradiționale: de la lemn, piatră, marmură, metal, lut la bucăți de sticlă, sârmă, polistiren, fermoare, rotițe de ceas, placă de vinil, aur și cupru lichid. Deși fragile, își spun povestea, fiecare în parte, pentru a se contopi într-un tot al sentimentelor, al trăirilor. Sculpturile ne poartă în pași de dans în timp și spațiu, dintr-un enigmatic trecut, la un prezent de esență sau la un viitor exploziv: de la Big Bang, la eclipse, la secrete de piramide, la învăluiri de elemente de pământ. Toate prind formă și volum, culoare și vibrație oferind un vizual plin de ritm și armonie. Graficele surprind prin subtilitate și rafinament, în timp ce picturile devin un sonor cromatic de impact.
Picturalul dezvăluie o simbolistică a renașterii, a evoluției umane, a universului în dezlănțuiri cromatice de intensitate. Suprafețe energizante acaparează vizualul, scrutând în devenire forțe ascunse care evocă profunde introspecții.
Descoperim, sub aceleași dimensiuni, ale muzicii, timpului și spațiului, un înger pierdut, un vortex muzical, o eliberare sau un captiv în sticlă. Sunetele sunt când blânde când electrice, când violete sau argintii. Paleta cromatică se manifestă sub semnul spiritualității și meditației, de la albastrul infinit la violetul înțelepciunii, în respirații de verde renăscut, la treceri dinamice de roșu pasional și omniprezent. Un portocaliu spontan, comunicativ învăluie spațiul cu bucurie, căldură și optimism. Linii fine de aur țes parcă destinul, oferind lumină și veselie. Elementele primare se desfășoară creând adevărate spectacole de lumină, dezvăluind, printr-o abordare îndrăzneață, perspective de interpretare și comunicare.
Cele două arte se îmbină având ca finalitate exprimarea de sentimente și idei. Ating sufletul la nivel divin, pentru a ne ”purifica de praful” cotidian și pentru a ne purta pe tărâmuri de vis, cu bucurie, cu tristețe, uimire sau încântare. Amândouă au un limbaj universal (așa cum spunea despre muzică Henry Longfellow: ”muzica este limbajul universal al omenirii”). Muzica prin sunete iar pictura prin formă și culoare. Sunetele devin picturale iar picturalul devine o adevărată simfonie. Și iată cele două arte care au supraviețuit și s-au dezvoltat peste timp, relaționează într-o ritmicitate și vibrație specifice pentru a ne purta dincolo de spațiul și timpul trăit, cunoscut, oferind sufletului și imaginarului posibilități infinite. Un timp sonor, un timp cromatic într-un spațiu ad infinitum.
Pictura și muzica, două arte care se întâlnesc într-o expoziție care oferă vizualului un portativ cromatic și conceptual de esență, cu o încărcătură spirituală aparte, printr-o orchestrație complexă, în timp și spațiu, sub bagheta sensibilă și de o înaltă expresivitate a Mihaelei Vieru”.
Foto: Complexul Național Muzeal Neamț
Comentarii