Prima paginăCultural

Actorii Teatrului „Dan Alecsandrescu” au sărbătorit Ziua Teatrului Romașcan

Actorii Teatrului „Dan Alecsandrescu” au sărbătorit Ziua Teatrului Romașcan

Dimensiune text

 

teatrul dan alecsandrescuMarți, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, membrii Teatrului „Dan Alecsandrescu” din Roman sărbătoresc Ziua Teatrului Romașcan. Ziua a fost aleasă de reprezentanții trupei de teatru în memoria regizorului Dan Alecsandrescu, născut pe 24 ianuarie 1935 la Iași, care avea să devină director general al Teatrului Național din Târgu Mureș.

„Pentru că s-a simțit legat sufletește de plaiurile moldovene, a îndrăgit și orașul Roman, acceptând să devină, pentru un timp, «mentorul de suflet» și îndrumătorul de artă dramatică al membrilor trupei noastre de teatru, din anii ’80 – ’90. Dezvăluindu-ne multe din tainele și tehnicile de realizare ale unui spectacol de teatru profesionist, distinsul domn Dan Alecsandrescu a regizat două din piesele ce aveau să facă parte din repertoriul trupei. «Scene din viața unui bădăran», de Dumitru Solomon, a avut premiera în 1986, eveniment la care au avut onoarea să participe, în afară de apreciatul regizor, atât autorul piesei, cât și cunoscutul critic Valentin Silvestru. Cea de a doua a fost «Prietenul din Franța (Soțul gelos)», de Alexandru Kiruțescu. Puși în valoare de talentul și măiestria regizorului, noi, actorii romașcani, am decis, după trecerea la cele veșnice a domniei sale, ca numele drag Dan Alecsandrescu să devină «pecetea de onoare» și numele trupei noastre de teatru. Maestre, știm că ne vegheați și acum dintr-o stea! Vă iubim și către ceruri privim astăzi, ca să vă mulțumim! Cortina de pe scena sufletelor noastre va rămâne veșnic larg deschisă!”, a fost mesajul transmis cu această ocazie de membrii trupei de teatru din Roman.

Trupa de teatru de actori amatori a Casei de Cultură din Roman a fost revigorată, în anul 2012, după două decenii, de Radu Vătavu, cel care a coordonat-o și înainte de 1990. Actorii romașcani își așteaptă spectatorii aproape în fiecare luni seară, acum pe scena Cercului Militar din Roman, cu reprezentații apreciate atât de spectatorii din oraș și din zonă, cât și de publicul festivalurilor de teatru din țară, cu piese precum: „Cerere în căsătorie”, „Ursul” şi monologul „Despre efectul dăunător al tutunului” – Tripticul lui Cehov, „Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu, „Tango, monsieur?”, de Aldo Castro, „8 Femei”, de Robert Thomas, „Doctor fără voie”, adaptare după Molière, „O noapte furtunoasă” și „D-ale carnavalului”, de I.L. Caragiale, „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian sau piesa pentru copii „Muzicanții din Bremen”.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0