Activitatea Biroului de pașapoarte de la Roman se suspendă de pe 10 iulie

HomeActualitate

Activitatea Biroului de pașapoarte de la Roman se suspendă de pe 10 iulie

Ziarul de Roman trăgea, în ediția de marți, 4 iulie, un semnal de alarmă asupra faptului că punctul de lucru de la Roman pentru depunerea documentelor în vederea eliberării pașapoartelor ar urma să fie închis. Chiar dacă reprezentanții Prefecturii Neamț ne-au dat asigurări că nu se luase nicio decizie până la finele programului de lucru de marți, miercuri dimineață la biroul de la Roman a fost lipit un afiș care anunță că cei care vor să își facă pașaport trebuie să meargă la Piatra Neamț.

”Activitatea punctului de lucru Roman se suspendă începând cu data de 10.07.2017. Pașapoartele depuse la punctului de lucru Roman pot fi ridicate de la SPCEEPS Neamț (Piatra Neamț, str. Alexandru cel Bun nr. 12). Programul de lucru cu publicul 08.30-16.30”, scrie, sec, dar cu litere de-o șchioapă, pe anunțul lipit pe ușa biroului. Într-un colț, cu un font abia lizibil, este trecut și un număr de telefon – 0233.128.230.  Anunțul este semnat ”CONDUCEREA”.

Pe lîngă faptul că acest birou deservea Romanului și cetățenii comunelor limitrofe, iar acum toți locuitorii județului trebuie să meargă la Piatra Neamț și să se înscrie pe vestitele ”liste de așteptare”, în lunile de vară sunt așteptați acasă și stranierii. Lunile iulie și august sunt cele mai aglomerate din punct de vedere al solicitărilor cetățenilor de a-și pune în ordine actele de identitate.

Instituția Prefectului a lansat, în această după-amiază, o invitație la o conferință de presă care va avea ca temă și situația Biroului de la Roman. În e-mail, reprezentanții Prefecturii spun că biroul de la Roman nu se închide, dar hârtia de la Biroul de la Roman spune că activitatea punctului de lucru se suspendă: ”Vă invităm joi, 06.07.2017, la o conferinţă de presă susţinută la Palatul Administrativ de prefectul Vasile Panaite şi conducerea Serviciului Public Comunitar pentru Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor Simple Neamţ. Se va face referire inclusiv la punctul de lucru de la Roman care nu se închide. Conferinţa are loc la ora 11.00”.

Primar Lucian Micu:  Locuitorii din Roman şi comunele arondate au dreptul să fie trataţi cu acelaşi respect

Primarul Lucian Micu a postat, pe pagina sa de socializare, un mesaj la adresa cetățenilor, prin care spune că a discutat el însuși cu conducerea Prefecturii, dar se pare că decizia de la județ nu a ținut cont de doleanțele Romanului: ”Nu am fost informat pe cale oficială despre această decizie care mi se pare total lipsită de logică şi în detrimentul clar al romaşcanilor şi locuitorilor celor 27 de comune arondate municipiului. Totuşi, chiar dacă nu am fost consultat în luarea deciziei de închidere a punctului de lucru de la Roman, personal am discutat cu domnul prefect Vasile Panaite şi am încercat să îi explic importanţa acestui punct de lucru de la Roman şi faptul că închiderea lui produce un disconfort suplimentar cetăţenilor, care vor trebui să cheltuiască bani şi timp, pentru obţinerea paşaportului. Locuitorii din Roman şi comunele arondate au dreptul să fie trataţi cu acelaşi respect de către conducerile instituţiilor statului, mai ales că în acest caz vorbim de Prefectură, practic reprezentantul Guvernului în teritoriu. Îmi pare sincer rău că mai există în funcţii de decizie persoane care fac rău oamenilor cu bună ştiinţă. Personal, îmi voi continua demersurile pentru a aduce cât mai multe puncte de lucru ale instituţiilor judeţene la Roman, pentru ca romaşcanii să nu facă drumuri inutile la Piatra Neamţ”.

Deputat Laurențiu Leoreanu: Solicit prefectului Vasile Panaite să trateze în mod decent şi echilibrat toţi cetăţenii judeţului Neamţ

Deputat Laurențiu Leoreanu a reacționat la rândul său pe pagina de socializare, acuzându-l de lipsă de echidistanță pe prefectul Vasile Panaite pentru decizia luată. ”Mi se pare cel puţin ilogică, asta pentru a mă exprima elegant, suspendarea pe termen nelimitat a activităţii punctului de lucru al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Neamţ de la Roman (SPCEEPS), în baza unei explicaţii cel puţin simpliste, invocând o reducere a cheltuielilor acestui serviciu şi o „eficientizare” prin centralizare.
Se pare că pentru Prefectul Judeţului Neamţ, Vasile Panaite, o reducere a cheltuielior de transport săptămânale, în detrimentul a sute de mii de cetăţeni din Roman şi din cele 27 de comune arondate este un principiu funcţional. Adică, sute de mii de cetăţeni, plătitori de taxe din care inclusiv Instituţia Prefectului şi SPCEEPS se finanţează, sunt nevoiţi să cheltuie sume suplimentare pentru deplasarea individuală la Piatra Neamţ, de cel puţin două ori, pentru depunerea şi respectiv ridicarea documentelor. Asta, domnului Prefect Panaite i se pare o paritate justă! Justă pentru cine?

Solicit prefectului Vasile Panaite să trateze în mod decent şi echilibrat toţi cetăţenii judeţului Neamţ, inclusiv pe cei din Roman şi cele 27 de comune deservite şi să vină, prin acţiunile sale, în sprijinul cetăţenilor şi nu împotriva lor! Observ că mandatul acestuia tinde să devină unul dintre cele mai prost orientate spre eficientă din istoria judeţului, astfel încât o racordare în realitate şi în beneficiul cetăţenilor, cât mai rapidă, a Instituţiei Prefectului ca reprezentant al Guvernului în teritoriu este absolut necesară şi urgentă!”

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Se face prea multa zarva pentru un punct de lucru care isi desfasoara activitatea doar 5 ore pe saptamana. Personal, am fost in luna mai a anului trecut, la punctul din Roman sa depun actele pentru eliberarea unui pasaport. Am ajuns acolo la 9:50 si bonurile de ordine erau deja impartite, desi programul de lucru incepe la orele 10:00. Am zis sa mai stau totusi, poate reusesc sa depun actele la Roman si sa nu mai fiu nevoit sa merg la Piatra Neamt.
    Am constatat ca ‘treburile’ se misca foarte greu, ba mai mult decat atat, suplimentar se cereau: dosar tip plic, copie dupa certificatul de nastere, cerere pentru eliberarea pasaportului si timbru fiscal de 2 ron. Le aveam pe toate dar, la cum ‘se misca’ angajatul din ghiseu, exista riscul sa nu intre nici toti oamenii care au prins bon de ordine.
    Asa ca, dupa vreo 2 ore de asteptat, nu mi-a ramas altceva de facut decat sa merg la Piatra Neamt. Zis si facut, a doua zi (marti) eram la Piatra Neamt.
    A fost nevoie DOAR de: buletin/cartea de identitate si chitanta de la CEC ce dovedeste plata taxei de pasaport. – FARA dosar tip plic, FARA copie dupa certificatul de nastere, FARA timbru fiscal de 2 lei si FARA cererea -completata- pentru eliberarea pasaportului, documente ce erau afisate pe lista afisata pe geamul punctului de lucru de la Roman.
    Completarea acelei cereri se face in mod electronic, pe calculator, in timp ce te pregatesti pentru poza, apoi esti fotografiat si amprentat. La final, pentru cei care doresc sa scape de corvoada unui nou drum la Piatra Neamt si de stat la cozi pentru eliberarea pasaportului, contra unei taxe de curierat (10-15 ron, nu mai retin exact dar e specificat pe geamul ghiseului), se poate specifica faptul ca doresti sa-ti fie trimis pasportul acasa, prin curier, suma pe care o platesti cand primesti pasaportul.
    Cand pasaportul e gata, vine postasul si ti-l aduce la usa, deschide plicul in fata ta pentru a-l verifica (sa-ti apartina si datele din pasaport sa fie corecte).

    IN CONCLUZIE, pentru pastrarea punctului de lucru de la Roman, IDEAL ar fi, daca:
    – depunerea actelor pentru pasaport s-ar putea face si prin programare on-line, pentru a se evita aglomeratia si discomfortul, unde mai pui ca spatiul acela e si mic si daca se aduna prea multa lume nu ai nici aer sa mai respiri si ti se face rau de la caldura si alte mirosuri „imbietoare”.
    – activitatea punctului de la Roman s-ar desfasura in mai multe zile din saptamana (cel putin 3 zile), nu doar lunea – timp de 5 ore, tinand cont ca punctul de la Roman deserveste atat locuitorii municipiului cat si pe cei din cele 27 de comune arondate, iar in 5 ore nu reusesc foarte multi sa depuna actele, ceea ce ar insemna sa mai astepte o saptamana ca sa-si poata incerca din nou norocul (in situatia in care nu e urgent si persoana respectiva nu doreste cheltuieli suplimentare pentru a merge la Piatra Neamt).
    Romanul are nevoie de acest punct de lucru, dar 5 ore intr-o singura zi din saptamana nu rezolva mare lucru.

    Sa traiti bine, zis-a Basescu !