Prima paginăPolitica

Acord pentru înființarea unui punct vamal la fostul Liceu nr. 1, dar nu și pentru un centru de reeducare a minorilor

Acord pentru înființarea unui punct vamal la fostul Liceu nr. 1, dar nu și pentru un centru de reeducare a minorilor

Dimensiune text

 

 

Reintroducerea în circuit a clădirilor din perimetrul fostului Liceu nr. 1, de pe strada Ștefan cel Mare, de la ieșirea din municipiu spre Iași, se află de mai multă vreme în atenția autorităților locale de la Roman. Două variante au fost luate în calcul până acum, cele de amenajare în zonă a unui punct vamal, iar ulterior chiar un centru de reeducare a minorilor delicvenți, când și va exista și o legislație potrivită, un demers în acest sens fiind inițiat deja de deputatul PNL Laurențiu Leoreanu.

Clădirile se află în administrarea municipalității, însă schimbarea destinației acestora depinde de acceptul ISJ Neamț și al Ministerului Educației. În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la finalul săptămânii, deputatul PSD de Neamț Viorel Stan, fost inspector general al ISJ Neamț, a răspuns unei întrebări legate de posibilitatea acordării susținerii sale, pe lângă Ministerul Educației, în legătură cu amenajarea acestor două noi instituții în clădiri acum nefolosite ale fostului Liceu Construcții de Mașini – Liceul nr. 1 din Roman. Deputatul Viorel Stan a afirmat că documentația pentru înființarea punctului vamal de la Roman se află deja la Ministerul Educației, însă, în privința amenajării și a unui centru de reeducare a minorilor în zonă, deputatul PSD și-a exprimat dezacordul.

„Personal, cunosc foarte bine această problemă  (n.r. – intenția de amenajare a unui punct vamal), ca fost inspector general, și trebuie ținut cont de procedură. Procedura implică și a fost parcursă parțial de către Primăria Roman. Cererea către ISJ Neamț, de modificare a destinațiilor spațiilor școlare, trece prin Consiliul de Administrație al ISJ, care poate da sau nu un aviz pozitiv de principiu și este înaintată către ministerul Educației Naționale, care poate sau nu, conform Legii 1/2011, să aprobe modificarea destinației. Această etapă a fost parcursă în perioada în care eu am fost inspector școlar general, am înaintat documentația către minister și Inspectoratul așteaptă acum răspunsul ministerului”, a afirmat deputatul PSD Viorel Stan.

„Trebuie să fim toți conștienți că, la un moment dat, cei internați în acest edificiu vor trebui lăsați liberi”

Deputatul Stan a fost tranșant, însă, în legătură cu dezacordul său privind înființarea unui centru de reeducare a minorilor într-o clădire a fostului Liceul nr. 1. „Cred că acea clădire este monument arhitectonic și cred că este pe lista monumentelor istorice din județul Neamț. Cât despre transformarea sa într-o școală de corecție, personal nu sunt de acord cu acest concept, chiar dacă numărul cazurilor de copii delicvenți a crescut, fiind convins că educația în sine se poate realiza prin integrarea acestora în colectivitățile școlare”, a afirmat deputatul Viorel Stan.

„Ar trebui întrebată Primăria și dacă are un studiu de impact social și socio-uman al creării unei astfel de instituții pe teritoriul Romanului, pentru că trebuie să fim toți conștienți că, la un moment dat, cei internați în acest edificiu vor trebui lăsați liberi”, a opinat și senatorul PSD de Neamț Dan Manoliu, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Revine ideea campusului sportiv

Deputatul Viorel Stan a mai adăugat că, vineri, 23 martie, chiar înaintea organizării conferinței de presă, a discutat cu mai multe cadre didactice din Neamț care i-au propus găsirea unei soluții legale pentru transformarea zonei în discuție într-un campus sportiv, intenție care s-a mai aflat, la mijlocul deceniului trecut, în intenția autorităților romașcane: „Aceasta mi se pare o idee interesantă, trebuie analizată, nu este de competența mea, dar am să am o discuție oficială cu cei de la Minister, ținând cont că acolo noi avem deja o investiție majoră pe campusul care s-a încercat, cu mulți ani în urmă, se se organizeze pe zona aceea”.

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0