Cine a fost cel mai bun fotbalist român din toate timpurile? Unii susțin că Gheorghe Hagi, alții că Nicolae Dobrin. Este clar că nu poate exista un adevăr absolut, așa cum nu pot fi departajați clar nici Pele și Maradona, în disputa pentru titlul de cel mai bun fotbalist al lumii, din toate timpurile.
Hagi este implicat activ și în prezent în fenomen, din postura de antrenor al Farului Constanța. Există Casa Pariurilor cote etapă de etapă pentru meciurile „Regelui”. Activitatea de antrenor nu poate influența, însă, aprecierea carierei de jucător. Iată cum arată Top 5 români din istoria fotbalului.
Gheorghe Hagi
A fost desemnat „Cel mai bun fotbalist al României” din 1985, înainte să împlinească vârsta de 20 de ani. După două sezoane în care s-a remarcat la Farul Constanța și la Sportul Studențesc, a fost transferat la Steaua București și a adus Supercupa Europei în Ghencea, prin golul marcat din lovitură liberă în poarta lui Dinamo Kiev.
Revoluția a deschis poarta jucătorilor români spre cluburile din străinătate, iar Hagi a fost transferat de Real Madrid pentru o sumă foarte mare pe atunci, de 4 milioane de dolari. A jucat apoi pentru FC Barcelona.
Turneul în prin care a rămas în memoria microbiștilor din toată lumea a fost Cupa Mondială din 1994, în care a marcat un gol de poveste contra Columbiei. A înscris, de asemenea, în poarta Argentinei. În acel an a ieșit pe locul 4 în clasamentul pentru Balonul de Aur.
Pentru prima reprezentativă a jucat 125 de meciuri și a marcat 35 de goluri. Gica Hagi este singurul român inclus de FIFA în „TOP 100 Cei mai buni fotbaliști ai lumii din toate timpurile.”
Nicolae Dobrin
Dacă Hagi este „Regele”, Nicolae Dobrin a fost „Prințul din Trivale”. Avea o tehnică uluitoare. Îi amețea pe adversari cu driblingurile sale, iar din loviturile libere șuta de parcă punea mingea cu mâna. Putea decide singur soarta unui meci. Dobrin a jucat 395 de partide pentru FC Argeș, aducând titlul de campioană acestei echipe.
Pentru prima reprezentativă a debutat la vârsta de 19 ani și a îmbrăcat tricoul tricolor de 48 de ori, marcând de 6 ori. Unul dintre marile mistere ale fotbalului românesc este legat de Cupa Mondială din Mexic din 1970. Piteșteanul a făcut parte din delegația României, dar nu a fost folosit niciun minut de selecționerul Angelo Niculescu.
Nicolae Dobrin putea juca pentru Real Madrid. Chiar a evoluat pentru madrileni într-un meci demonstrativ, alături de Eusebio, fiind dorit de președintele Santiago Bernabeu. Partidul Comunist nu l-a lăsat, însă, să plece.
Ilie Balaci
Ilie Balaci a fost „Minunea blondă”. Cariera sa de fotbalist se leagă de marile succese obţinute de Universitatea Craiova la începutul anilor ’80, clubul oltean fiind primul din România care a făcut performanță la nivel internațional în era modernă.
Mijlocașul a contribuit decisiv cucerirea celor trei titluri și trei Cupe ale României de către Știința, ridicând deasupra capului trofeul Cupei Balcanilor, în 1980. A fost desemnat „Fotbalistul anului în Romania” în 1981, în 1982. Pentru echipa națională a marcat 8 goluri din 69 de meciuri. Cifrele puteau fi mult mai bune, dar o accidentare suferită la vârsta de 27 de ani l-a împiedicat să mai joace la capacitate maximă.
Helmuth Duckadam
Probabil că foarte puțini români nu au auzit de „Eroul de la Sevilla”. Hemluth Duckadam a stabilit un record în finala Cupei Campionilor din 1986, când a apărat patru lovituri de departajare la rând în fața fotbaliștilor lui FC Barcelona. Datorită acestei performanțe, Steaua București a câștigat cel mai prestigios trofeu la nivel de club. Din Europa de Est, doar Steaua Roșie Belgrad a mai fost campioană a Europei.
La vârsta de 27 de ani a suferit o intervenție chirurgicală la brațul drept, care l-a scos din circuit timp de două sezoane. Când a revenit pe teren, a jucat în ligile inferioare, pentru Vagonul Arad.
Adrian Mutu
Adrian Mutu și-a început cariera la FC Argeș. I-au trebuit puține meciuri pe prima scenă pentru a-și dobândi supranumele „Briliantul”. Explicația este simplă: avea o tehnică briliantă. S-a transferat la Dinamo București, apoi la Inter Milano. În Italia a mai jucat pentru Verona și pentru Parma. Împreună cu Adriano, a format unul dintre cele mai prolifice cupluri de atac din istoria clubului parmegian. În total, a marcat 103 goluri în Serie A.
Evoluțiile sale i-au atras atenția lui Jose Mourinho, care l-a transferat la Chelsea. A urmat apoi decăderea, din cauza scandalului legat de consumul de droguri. Mutu a marcat 35 de goluri din 77 de jocuri pentru echipa națională. A fost numit de patru ori „Cel mai bun fotbalist al anului din Romania”.
Comentarii