Prima paginăSocialSanatate

Accidentul vascular sever este încadrat ca handicap

Dimensiune text

Cei care au suferit un accident vascular sever, în urma căruia au rămas cu paralizii, şi au nevoie de îngrijitor vor fi încadraţi în categoria persoanelor cu handicap.

Persoanele care au suferit un atac cerebral sever, în urma căruia au suferit paralizia unor membre, sau alte probleme din cauza cărora nu se mai pot îngriji singure, vor putea primi, de acum, ajutor financiar din partea statului, prin încadrarea în categoria persoanelor cu handicap. Decizia a fost luată de către ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, care au semnat un ordin comun, pentru aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap. Prin modificarea ordinului numărul 762/1992/2007, este posibilă încadrarea persoanelor cu accident vascular sever în grad de handicap grav, cu asistent personal, în funcţie de rezultatul evaluării complexe.

Accidentul vascular cerebral a fost scos din lista privind handicapul în anul 2007. De atunci, persoanele care au suferit un accident vascular cerebral grav, în urma căruia au rămas cu paralizii sau cu alte probleme ireversibile din cauza cărora nu se mai pot îngriji singure, nu au avut dreptul la indemnizaţie de handicap sau la însoţitor, deoarece accidentul vascular cerebral a fost considerat o complicaţie a altor boli.

Citește și:   Ploi în averse și vânt puternic, până sâmbătă dimineață

Pe lista persoanelor cu handicap din judeţul Neamţ se află aproximativ 16.000 de persoane, dintre care 4.000 suferă de o formă gravă de handicap şi au nevoie de însoţitor. În prezent, în atenţia Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ ajung zilnic între cinci şi zece persoane care au suferit un accident cerebral, de o formă mai severă sau mai uşoară. Valoarea indemnizaţiei de handicap este de 234 de lei, în cazul persoanei încadrată în grad de handicap grav, iar încadrarea în grad accentuat înseamnă o indemnizaţie de 292 de lei. Indemnizaţia de însoţitor este echivalentul salariului minim pe economie. Se estimează că, în toată ţara, vor fi aproximativ 70.000 de persoane care vor beneficia de pe urma ordinului semnat marţi de cei doi miniştri.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0