Prima paginăActualitateSocial

Abuzurile asupra copiilor, în creştere în luna iulie

Dimensiune text

Specialiştii Serviciului de Prevenire şi Intervenţie Rapidă în cazuri de abuz, neglijare, exploatare au instrumentat, pe parcursul lunii iulie, 70 de cazuri, cu 16 mai multe decât în luna iunie.

Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor înregistrate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

(DGASPC) Neamţ în luna iulie a crescut, comparativ cu luna anterioară. Specialiştii Serviciului de Prevenire şi Intervenţie Rapidă în cazuri de abuz, neglijare şi exploatare au instrumentat, pe parcursul lunii trecute, 70 de cazuri, cu 16 mai multe decât în luna iunie. Dintre sesizările primite în iulie, 39 proveneau din mediul urban, iar 31 din mediul rural. Din punct de vedere al formei de maltratare, cele mai multe situaţii în care au intervenit specialiştii Serviciului Abuz au fost de neglijare (31 de cazuri) şi abuz emoţional (17 situaţii). S-au înregistrat şi patru cazuri de abuz sexual, patru copii dispăruţi de la domiciliu, un caz de abuz fizic şi 13 cazuri de copii cu comportament delincvent.

Specialiştii DGASPC Neamţ au propus patru măsuri de protecţie specială, dintre care o supraveghere specializată în familie şi trei plasamente în regim de urgenţă în serviciile de tip rezidenţial.

Supravegherea specializată în familie a fost instituită de Comisia pentru Protecţia Copilului pentru un copil care a săvârşit fapte penale şi nu a împlinit vârsta răspunderii penale. În toate cazurile de abuz instrumentate, specialiştii au oferit sprijin, asistenţă şi consiliere, iar împreună cu autorităţile publice locale au fost făcute evaluări complexe, familiile fiind informate cu privire la posibilitatea de a beneficia de ajutor de specialitate, în vederea îmbunătăţirii funcţiilor parentale.

De la începutul acestui an şi până la data de 31 iulie, în judeţul Neamţ s-au înregistrat 392 de cazuri de abuz, predominând cazurile de neglijare, urmate îndeaproape de cele de abuz emoţional şi fizic.

„Prevenirea şi combaterea tuturor formelor de violenţă asupra copilului rămâne în continuare o prioritate a DGASPC Neamţ, iar familia, şcoala şi comunitatea trebuie să fie medii sigure şi libere de violenţă, unde fiecare copil să aibă posibilitatea să îşi valorifice potenţialul”, precizează un comunicat al instituţiei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0