Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, desfăşurată vineri dimineaţă la Cercul Militar şi organizată de Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ALOFM) Roman, a arătat din nou că tinerii nu sînt pregătiţi să intre pe piaţa muncii, dar şi că patronii sînt din ce în ce mai exigenţi, chiar dacă oferă în continuare salarii mici.
Numai o treime dintre tinerii care şi-au căutat de lucru vineri la bursă au fost invitaţi la interviuri de angajare. În plus, nici absolvenţii, dar nici agenţii economici nu şi-au arătat în mod deosebit interesul de a participa la ediţia din acest an a bursei locurilor de muncă.
Din peste 100 de agenţi economici invitaţi să participe la bursă, doar 29 au fost prezenţi la Cercul Militar, oferind 127 de locuri de muncă. Dintre locurile de muncă oferite, doar şapte s-au adresat absolvenţilor de studii superioare, şi anume tinerilor ingineri.
„Cele mai multe dintre locurile de muncă oferite se adresează absolvenţilor cu studii medii care vor să lucreze în domeniul alimentaţiei publice, al construcţiilor, al confecţiilor sau al muncii necalificate„, a precizat Rodica Popescu, directorul interimar al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Neamţ.
În opinia absolvenţilor, ofertele de angajare de la bursa de vineri au fost sub aşteptări. „Nu am terminat o facultate ca să lucrez în confecţii, pe un salariu de 700 de lei. Îmi pare rău că nu am mers la bursa locurilor de muncă dintr-un oraş mai dezvoltat, precum Bacău sau Iaşi. Aici am pierdut timpul şi atît. Firmele din Roman au pretenţii mari, nu ţin cont de studiile superioare şi oferă salarii de mizerie„, a spus Adelina Marcu, una dintre absolventele aflate în căutarea unui loc de muncă. „Este adevărat că în oraşe mai mari, precum Iaşi, sînt oferte de muncă mai bogate, însă şi numărul celor care vor să ocupe aceste locuri de muncă este mult mai mare. Practic, bătaia pe locuri de muncă este mai mare într-un oraş mai dezvoltat. Din păcate, absolvenţii sînt specializaţi în cu totul alte domenii decît cele căutate pe piaţa muncii. Noi căutăm dulgheri, tîmplari, lucrători pentru finisaje interioare, iar mulţi dintre absolvenţi sînt specializaţi, de exemplu, în domeniul tehnicii de calcul„, a spus Adrian Șipoteanu, reprezentant al societăţii Vili & Vili Construct.
Unii dintre angajatori au apreciat că absolvenţii nu ştiu nici măcar normele elementare de comportament la un interviu de angajare. „Din nefericire, unii dintre absolvenţi ne-au impresionat într-un mod neplăcut: nu ştiu cum să se poarte la un interviu, ceea ce e un minus pentru ei. Înţelegem că nu li s-a explicat cum să se comporte la un interviu de angajare, dar problema este educaţia celor şapte ani de acasă. Căutăm cosmeticieni, kinetoterapeuţi, manichiuriste, hair-stylişti şi o femeie de serviciu. Mulţi dintre absolvenţi se reprofilează după ce termină studiile, deoarece nu găsesc de muncă în domeniul lor. Lor li se adaugă tineri care au fost în străinătate şi acum s-au întors acasă să muncească„, a opinat Andreea Frunză, şeful salonului „Velvet”.
Pe cele 127 de locuri de muncă oferite s-au „bătut” doar 179 de persoane, dintre care 138 de absolvenţi. 62 dintre ei au fost selectaţi în vederea angajării şi urmează să se prezinte la interviuri la sediile agenţilor economici, iar 17 tineri au fost angajaţi pe loc, urmînd să devină confecţioneri, ospătari, barmani, vînzători, spălători de autovehicule şi glazuratori de produse ceramice.
Comentarii
Patronii lui peste,daca se poate sa le munceasca ZI SI NOAPTE PE DEGEABA!–FRAIERI CU CARTE DE MUNCA