A vrut să înşele o bătrână cu 5.000 de lei

HomeActualitate

A vrut să înşele o bătrână cu 5.000 de lei

 

bani lei 17Miercuri seara, 27 iulie, poliţiştii Postului de Poliţie Grumăzeşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în jurul orei 22.30, o femeie de 75 de ani a fost sunată pe telefonul fix de o persoană necunoscută, care a încercat să o înşele prin metoda „Accidentul”.

Din cercetările efectuate la faţa locului s-a stabilit că, în acea seară, femeia a fost contactată telefonic de un bărbat, care s-a recomandat a fi fiul acesteia. Sub pretextul că a provocat un accident şi are nevoie de bani pentru a nu fi arestat, acesta i-a solicitat suma de 5.000 de lei, însă femeia i-a cerut relaţii suplimentare cu privire la presupusul accident, moment în care persoana a închis telefonul. Poliţiştii au demarat cercetările pentru a fi identificat autorul şi pentru a fi tras la răspundere penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de înşelăciune.

Cum să nu vă lăsaţi înşelaţi

Poliţiştii reamintesc că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident sau eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile pentru a suna rudele celor implicaţi în eveniment şi nici nu solicită sume de bani.

Dacă sunteţi contactaţi de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin.

Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.). Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0