Prima paginăCultural

A treia ediție a Simpozionului Interdisciplinar Pro Liber, la Colegiul Tehnic „Petru Poni”

A treia ediție a Simpozionului Interdisciplinar Pro Liber, la Colegiul Tehnic „Petru Poni”

Dimensiune text

 

 

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor a fost sărbătorită de elevii Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman luni, 23 aprilie, printr-un simpozion interdisciplinar, aflat la cea de-a treia ediţie.

Ediţia din acest an este inclusă în Calendarul Judeţean al Activităţilor Educative 2018 şi s-a materializat în parteneriat cu Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman, Casa Corpului Didactic Neamţ, Uniunea „Lucian Blaga” a scriitorilor și artiștilor români din Spania şi Asociaţia Cultural-Ştiinţifică Urbana.

Activitățile simpozionului, desfăşurate sub coordonarea echipei manageriale a liceului, profesor Mariana Gabriela Dascălu și profesor Mihaela Pîslaru, și a profesorilor Antonela Dumea şi Cătălina Corhăneanu, s-au bucurat de un real interes din partea elevilor şi a cadrelor didactice din şcolile partenere, în acest an înregistrându-se 67 de participanţi.

Cele trei secţiuni adresate elevilor au atras aproximativ 40 de participanţi. Secţiunea I – eseu a constat într-o sesiune de comunicări în limba engleză sau în limba română, pe marginea unor citate celebre din operele scriitorului englez Thomas Hardy şi reinterpretarea lor din perspectiva elevilor, dar şi în creaţii de tip eseu cu tema: „Promovarea valorilor familiei prin prisma sărbătorile religioase”.

Secţiunea a II-a, nou-introdusă în programul simpozionului şi intitulată sugestiv „Cărţile adolescenţei”, a cuprins recenzii de carte pe marginea unei opere literare sau a unui jurnal de scriitor.

„Preferinţele adolescenţilor în materie de literatură s-au dovedit a fi surprinzătoare, ele dovedind o anumită maturitate, dar şi o sensibilitate aparte pentru problemele reale ale umanităţii, demonstrând că lectura este, pentru elevii noştri, atât o lecţie de viaţă, cât şi un drum al cunoaşterii. Juriul format din bibliotecar Oana Buga şi profesorii Monica Pescaru şi Mirela Creţu au apreciat în mod deosebit capacitatea elevilor de a emite opinii personale asupra unei opere literare, dar şi originalitatea manifestată în surprinderea şi interpretarea celor mai importante aspecte ale operei alese”, a observat coordonatorul secţiunii, profesoara Cătălina Corhăneanu.

Pentru secţiunea a III-a elevii au avut de realizat materiale multimedia de tipul: fotografie, colaj, film, prezentări PPT despre locurile fictive bazate pe așezări reale din opera lui Thomas Hardy sau despre relațiile de familie în timpul sărbătorilor religioase. Secţiunea a IV-a a vizat un alt grup-ţintă, şi anume profesorii şi s-a dovedit a fi un schimb de experienţă mai mult decât benefic prin referatele şi comunicările cu tema „Integrarea noilor tehnologii în procesul instructiv-educativ”. Sub deviza Pro Liber s-au prezentat exemple de bune practici, acestea urmând a fi incluse în revista simpozionului alături de lucrările elevilor.

„Din 1996, lumea întreagă sărbătoreşte cartea pe 23 aprilie – Ziua Internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor, decretată şi organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării şi a drepturilor de autor. Începând din 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului. Data de 23 aprilie marchează, însă, şi trecerea în nefiinţă a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare şi Miguel de Cervantes, iar în calendarul religios ziua Sfântului Gheorghe. Ca urmare, Simpozionul Interdisciplinar Pro Liber, s-a dorit a fi un regal al cărţii, supunând atenţiei adolescenţilor literatura, frumosul şi umanul. Considerăm că demersul acesta este absolut necesar în aceste vremuri, în care oamenii se îndreaptă mai puţin spre cultură şi de cele mai multe ori uită să fie oameni. Prin Simpozionul Interdisciplinar Pro Liber, ne-am propus să sărbătorim atât cartea, cât şi libertatea pe care ne-o oferă aceasta. Libertatea de a cunoaşte, libertatea de a visa, de a gândi şi de a privi viaţa în faţă şi cu alţi ochi… cu ochii minţii şi ai sufletului”, a subliniat profesor Cătălina Corhăneanu.

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0