HomeSanatate

A trecut în noul an cu o inimă în mâini

Șeful secției Cardiologie, medicul Victor Firăstrău (foto), și-a petrecut mai multe nopți de Revelion resuscitând pacienți în stare gravă.

 

 

Pentru cei mai mulți dintre noi, noaptea de Revelion reprezintă un motiv de petrecere alături de familie și prieteni, fie acasă, fie în stradă. Pentru salvatorii de vieți, însă, de cele mai multe ori, noaptea de Revelion este o noapte ca oricare alta, pentru că lupta cu moartea nu ține cont de festivități. Cel puțin aceasta este părerea medicului cardiolog Victor Firăstrău, șeful secției Cardiologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Deși a petrecut multe concedii în țări exotice, cum ar fi China, Dubai sau Norvegia, medicul Victor Firăstrău spune că sărbătorile de iarnă preferă să le petreacă în România, în localitatea sa de baștină, Tohani, din regiunea Brașovului. Victor Firăstrău își aduce aminte și acum de obiceiuri vechi ce se mai păstrează doar în regiunea respectivă, dar și de numeroasele gărzi pe care le-a făcut la trecerea dintre ani.

De cele mai multe ori, Crăciunul m-a prins acasă, în localitatea în care m-am născut. Cu banii strânși de la colindat, a doua zi se organiza un bal de Crăciun pentru tinerii neînsurați. În schimb, Revelionul m-a prins de multe ori în spital. Când eram de gardă în noaptea de 31 decembrie, făceam în așa fel încât să fie și soția mea de gardă. Mai în glumă, mai în serios, noi spuneam că așa facem economie, pentru că nu mai trebuie să ieșim în oraș și să cheltuim bani„, își aduce aminte șeful secției Cardiologie.

Acesta mai spune că, în ultimii ani, gărzile au devenit din ce în ce mai dificile, având în vedere că și bolile sunt mai grave. „În urmă cu 10-15 ani, gărzile erau mult mai ușoare. Acum, cazurile complexe s-au înmulțit. Anul trecut, de Revelion, am fost de gardă la Centrul de Primire Urgențe din cadrul spitalului și a fost cumplit. Nu era medic de urgență de gardă și, de la ora 24 până la ora 5 dimineață, am consultat non-stop. În urma cu câțiva ani, tot în noaptea de Revelion, exact după miezul nopții, a fost adus la spital un bărbat în stare gravă, cu infarct. A trebuit să-l resuscităm și, în cele din urmă, și-a revenit„, a mai spus medicul cardiolog Victor Firăstrău.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • anonim 10 ani ago

    La multi ani,domnule doctor! Sunteti un om deosebit! Ati salvat-o de cateva ori pe mama mea! Va multumesc!

  • Eu sunt unul din pacientii medicului cardiolog Victor Firăstrău . Am suferit un infarct cu ceva timp in urma.
    LA MULTI ANI !
    Va multumesc !