A murit preotul Cârlescu Costică, paroh al Bisericii din Stănița

HomeReligie

A murit preotul Cârlescu Costică, paroh al Bisericii din Stănița

Preotul Cârlescu Costică, paroh al Bisericii cu hramurile „Sfântul Nicolae“ şi „Sfântul Ilie Tesviteanul“ din localitatea Stăniţa, s-a stins din viață. Preotul Cârlescu Costică a slujit la parohia din Stănița din 1989.

Pe 19 iulie anul acesta, Biserica din Stănița împlinește 412 ani de la prima atestare documentară. IPS Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, este fiu al comunei Stănița. Familia preotului Cârlescu Costică anunță faptul că înmormântarea va avea loc luni, 12 aprilie, de la ora 12.00, în cimitirul din Stănița.

La aflarea dureroasei vești, IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a transmis mesajul său de condoleanțe:

„Am aflat cu durere despre plecarea din lumea aceasta, în data de 9 aprilie 2021, a preotului Cârlescu Costică, unul dintre slujitorii destoinici ai sfintelor altare care și-au desfășurat activitatea în Eparhia Romanului și Bacăului.

A fost un preot cu alese calități sufletești, implicat în numeroase activități pastoral-duhovnicești și social-filantropice, dar și în lucrări de construire și înfrumusețare a lăcașurilor de cult în parohiile Tatomirești și Stănița unde și-a desfășurat misiunea, fiind râvnitor, apropiat de enoriașii săi, mereu în preajma celor aflați în suferință, împărtășind cuvântul lui Dumnezeu și speranță fiilor și fiicelor duhovnicești.

După 36 de ani de pastorație în mijlocul credincioșilor din cele două parohii unde și-a împlinit vocația sacerdotală, la vârsta de 65 de ani, părintele Cârlescu Costică a fost chemat de Dumnezeu în Biserica Triumfătoare, unde avem speranța că va fi așezat în soborul preoților din ierarhia cerească pentru a sluji Liturghia sub protia Arhiereului Cel veșnic, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

În aceste momente de adâncă suferință, adresăm familiei îndoliate, doamnei preotese Angela Cârlescu și celor trei copii, cele mai profunde gânduri de compasiune rugând pe Milostivul Dumnezeu să primească sufletul destoinicului Său slujitor în Împărăția Cerurilor! Dumnezeu să-l odihnească!”.

Preotul Cârlescu Costică s-a născut în localitatea Drăxeni, comuna Rebricea, Vaslui, la data de 6 octombrie 1955. A urmat Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” Neamț, promoția 1977, și apoi cursurile Facultății de Teologie din București, promoția 1982.

A fost hirotonit diacon în data de 9 septembrie 1984, de către Episcopul Eftimie, și preot la 14 septembrie 1984, pe seama Parohiei Tatomirești, Vaslui, de către același ierarh. Începând cu anul 1989, a fost transferat la Parohia Stănița, Protopopiatul Roman, unde a slujit până la pensionare, în anul 2020.

Pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în parohiile unde a slujit, Preotul Cârlescu Costică a fost hirotesit Sachelar la data de 1 septembrie 1985, Iconom la data de 21 mai 1987 de către Episcopul Eftimie, iar Iconom stavrofor la data de 20 iulie 2003 de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

„Pe lângă activitatea liturgică desfășurată în cele două parohii, Preotul Cârlescu Costică s-a îngrijit de păstrarea patrimoniului ecleziastic și de reabilitarea lăcașurilor de cult în care a slujit. Astfel, ajutat de credincioși, a construit o biserică în satul Rebricea din Parohia Tatomirești, sfințită la 1 septembrie 1985, și a reabilitat casa parohială de aici. După transferul în Parohia Stănița, a renovat în anul 1989 casa parohială, în perioada 1993-1998 a renovat exteriorul bisericii din Stănița, în anul 2002 a zidit la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim Așezământul «Sfântul Ilie» la Stănița, în anul 2000 a renovat casa de prăznuire din Filia Chicerea, iar în anul 2006 a renovat biserica din Filia Chicerea, care a fost resfințită în același an. În ziua de 9 aprilie 2021, la vârsta de 65 de ani, după o luptă nedreaptă cu noul coronavirus, inima Părintelui Cârlescu Costică a încetat să mai bată. Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția Cerurilor!”, au mai transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0