Prima paginăReligie

A fost inaugurată Biblioteca Fundaţiei „Anton Durcovici” din Roman

A fost inaugurată Biblioteca Fundaţiei „Anton Durcovici” din Roman

Dimensiune text

 

Biblioteca Fundaţiei „Anton Durcovici” din Roman a fost inaugurată vineri, 21 august, în prezenţa episcopului Diecezei de Iaşi, PS Iosif Păuleţ, a autorităţilor centrale şi locale şi a numeroşi invitaţi. Fundaţia îşi consolidează astfel cele trei obiective principale: educaţie, cultură şi sprijin, informează Episcopia Romano-Catolică de Iași.

Evenimentul a debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii în Biserica „Sfânta Tereza”, la finalul căreia a fost sfinţită icoana din mozaic aflată pe frontispiciul bisericii. Icoana este rezultatul comunităţii, în special al credincioşilor parohiei, care, purtând numele patroanei spirituale, au contribuit la realizarea ei.

Momentul de inaugurare a Bibliotecii „Anton Durcovici” a fost precedat de scurte alocuţiuni deschise de directorul Fundaţiei, Dragoş Toma: „Astăzi ne bucurăm pentru comunitatea noastră, pentru Romanul nostru pe care-l vrem un municipiu reper al credinţei, al culturii, al educaţiei. Am reuşit împreună, membri fondatori, membri simpatizanţi sau binefăcători, ca, uniţi prin credinţă şi iubindu-ne locul pe care îl numim acasă, să dăm naştere, în ultimii doi ani, unei alternative viabile pentru educaţia timpurie: să deschidem Grădiniţa cu program prelungit «Anton Durcovici», să revitalizăm spaţiul cultural prin activităţi diverse, lunare şi, iată, astăzi, să deschidem o bibliotecă publică, biblioteca închinată aceluiaşi om devenit model pentru întreaga biserică romano-catolică: episcopul martir Anton Durcovici”.

Roxana Iorga, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Roman, a apreciat în mod public strânsa colaborare avută cu Fundaţia „Anton Durcovici” şi a înmânat reprezentaţilor acesteia un document de recunoaştere a contribuţiei aduse vieţii culturale şi spirituale.

Biblioteca aflată la demisolul grădiniţei dispune de 10.690 de volume, adunate prin grija Parohiei „Sfânta Tereza” de la diferiţi donatorilor cunoscuţi sau anonimi, cu toţii iubitori de carte. Inventarierea a fost finalizată, prin grija preotului paroh Pavel Chelaru, la 26 mai 2020, dată la care a avut loc şi luarea în posesie de către Fundaţia „Anton Durcovici”. Valoarea cărţilor a fost estimată la 95.460 lei.

După tăierea panglicii, a urmat binecuvântarea bibliotecii de către PS Iosif Păuleţ şi semnarea în cartea de onoare. Programul s-a încheiat cu un remember al corului Bisericii Catolice din Roman şi cu vizitarea grădiniţei de către autorităţi şi invitaţi.

 

Foto: Episcopia Romano-Catolică de Iași

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0