Prima paginăActualitate

A fost aprobat noul Cod Silvic. Furtul de arbori va intra direct sub incidență penală

A fost aprobat noul Cod Silvic. Furtul de arbori va intra direct sub incidență penală

Dimensiune text

 

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic a fost aprobat miercuri, 19 august, de Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi, actul normativ urmând a intra în vigoare după promulgare, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Amendamentele din noul Cod Silvic pe care MMAP le-a susținut fac referire la următoarele modificări: furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu; camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor putea fi confiscate; tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale; avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn; lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat; sumele destinate pazei suprafețelor de pădure sub 30 de hectare vor crește cu peste 30%; evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie; accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor și din drumurile forestiere; accesul cetățenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.

MMAP va continua să implementeze măsurile asumate pentru protecția pădurilor și stoparea tăierilor ilegale. Este vorba despre implementarea noului SUMAL (n.r. – Sistemul Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase), aflată pe ultima sută de metri, achiziția sistemului de monitorizare cu hărți satelitare, demararea studiului științific pentru identificarea și punerea sub protecție a 40.000 de hectare de păduri virgine și întărirea capacității gărzilor forestiere, arată reprezentanții Ministerului.

„Astăzi am câștigat o luptă extrem de importantă pentru pădurile României. În ultimele săptămâni am solicitat, în mod repetat, colegilor mei din Parlament, să supună la vot în regim de urgență această lege, care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai stă la discuții cu aceștia. Am demonstrat astăzi că, atunci când există voință și determinare, orice este posibil. Sunt convins că vom reuși să finalizăm tot ce ne-am propus, așa cum am reușit astăzi cu Codul Silvic și că pădurile României vor fi în sfârșit protejate, așa cum ne dorim cu toții”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și co-inițiator al proiectului de lege.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0