A fost ales noul stareț al Mănăstirii Giurgeni

HomeReligie

A fost ales noul stareț al Mănăstirii Giurgeni

 

 

Duminică, 9 aprilie, IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea Giurgeni, din comuna Valea Ursului, prilej cu care a fost instalat și noul stareț al mănăstirii. În cadrul liturgic a fost pomenit părintele arhimandrit Antonie Jeflea, fostul stareț al acestui așezământ monahal, trecut în viața veșnică în data de 18 februarie.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele Arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial, a vorbit despre semnificația specială pe care această zi o are pentru obștea monahală de la Giurgeni, prin alegerea noului ei stareț, părintele protosinghel Nicolae Dănilă, făcând, totodată câteva precizări referitoare la motivația alegerii: „Părintele Nicolae continuă și nu înlocuiește pe părintele Antonie. După cum se știe, Mănăstirea Giurgeni este o mănăstire misionară, cu o lucrare pastorală, liturgică și mai ales filantropică și nu se cuvenea ca această lucrare să fie abandonată sau redusă. Cu siguranță că părintele Antonie se bucură că această lucrare va fi continuată de fiii săi duhovnicești. Această numire de stareț presupune deodată cinste și cruce, pe care Părintele Nicolae, ajutat de frații de la mănăstire, le va duce cu responsabilitate și demnitate. El nu va conduce singur această obște, ci ajutat de frații săi întru slujire”.

După săvârșirea slujbei de învestire în demnitatea de stareț al Mănăstirii Giurgeni de către IPS Ioachim și înmânarea însemnelor specifice, bastonul și Gramata chiriarhală, IPS Ioachim a adresat noului stareț și credincioșilor prezenți un cuvânt de mângâiere: „Părintele Stareț Nicolae este rezultatul multor osteneli, ale lui personale, dar și ale părintelui duhovnicesc care a coordonat această mănăstire până a fost chemat de Dumnezeu la cer. Un stareț este cel care vizualizează prezența episcopului în comunitatea unde este instalat, prin aceasta toată obștea având identitate în Iisus Hristos, Domnul nostru. Această alegere de stareț se face în cadrul liturgic, deoarece Liturghia are nu numai un aspect liturgic, ci și unul de mulțumire. Tot așa este și viața unui stareț, o jertfă în perspectiva răscumpărării, o liturghie de după liturghie. Este taina a opta, adică sacramentul fratelui. În mănăstire, starețul este primul între egali, nimeni nu este mai mare sau mai bun, după modelul lui Hristos Care a spus: nu am venit ca să Mi se slujească, ci ca să slujesc. Avem încredere că cel pe care l-am ales în cadrul Permanenței Centrului Eparhial este și cel ales de Dumnezeu. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

La rândul său, noul stareț a rememorat în cuvântul rostit anii petrecuți în ascultare alături de părintele Antonie la această mănăstire și lucrarea împlinită de el în aceste locuri. Apoi, părintele Nicolae Dănilă s-a angajat în fața Ierarhului și a celor prezenți la lucrarea de continuare a misiunii părintelui Antonie: „Înaltpreasfinția Voastră, mă supun și vă ascult și mă voi strădui să împlinesc această mare ascultare de a fi starețul acestei mănăstiri, deoarece îl supranumeați pe părintele Antonie ca fiind cel mai ascultător călugăr pe care l-ați întâlnit în viață ca om al Bisericii. Dacă el a fost așa, noi nu vom fi altfel. Împreună cu viețuitorii acestei mănăstiri, vom fi una în activitatea misionară a acestei obști. Vă mulțumim și vă rugăm să ne îndrumați cu inimă de Părinte, cu blândețe, pentru a ne îmbogăți din experiența Înaltpreasfinției Voastre. Vă încredințăm de ascultare, rugând pe Maica Milostivirii să fie pururea purtătoarea cererilor noastre înaintea tronului lui Dumnezeu!”.

La final, noul stareț a fost felicitat de cei prezenți, iar peste 800 de pachete cu alimente au fost împărțite pelerinilor.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • panteistul 4 ani ago

    nu am venit ca sa MI se slujeasca,ci ca sa slujesc,ai invatat ceva preaprea inaltule din aceste cuvinte ,si de ce ceilalti trebuie sa ,,vizualizeze „imaginea prea inaltului te identifici cu HRISTOS,dar nu procedezi ca EL,esti departe de faptele LUI ,intre vorbele tale si fapte uneori este o mare discrepanta ,am tinut sa comentez acest aspect nu pentru indreptarea ta ,caci singur nu te vei mai indrepta niciodata cred ,coercitiv ,administrativ nici atat si stii foarte bine si aceasta ,ci pentru a arata unor credinciosi care mai cred in ,,abureala”,ta sa nu te mai bage in seama si asa curtea arhiepiscopiei este mai mult goala de la o vreme incoace de cand ti-ai alungat ,,fratele”,si ai luat ,,haina „,de pe el ,foarte multi regreta pe EFTIMIE episcopul nostru trecut la cele vesnice ,si stii de ce ,fiindca era o mare diferenta de umanitate si intelepciune fata de tine ,de asta ia ramas numele de preasfintitul EFTIMIE,,cel bun”,ia aminte si poate oile ratacite se vor intoarce la turma prin fapte bune de acum incolo,cum este conducatorul asa sunt si multi preoti ca tine si tu cunosti bine situatia ………….