Prima paginăSocial

A doua şansă pentru condamnaţi

Dimensiune text

Condamnarea cu suspendare reprezintă o a doua şansă pentru condamnaţi şi cheltuieli mici din partea statului. Aproape 200 de persoane condamnate se află în atenţia Serviciului de Probaţiune. Mulţi infractori nu erau majori la momentul săvârşirii infracţiunilor.

O persoană condamnată de instanţă este un infractor. Însă, povestea care interesează publicul larg este cea care a adus la condamnare. Iar hotărârea instanţei este finalul poveştii, este, exact ca în basmele citite în copilărie, supremaţia binelui asupra răului. Doar că cetăţenii condamnaţi au şi ei povestea lor, care are un alt început şi, cu siguranţă, un alt final.

Condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi cu perioadă de încercare de cinci ani

Unul dintre cei care au trecut printr-o perioadă nefastă a vieţii lor a acceptat să vorbească despre ceea ce i s-a întâmplat şi despre ce a simţit înainte, dar şi după condamnare. Pentru a-i proteja identitatea îl vom numi Cosmin şi vom spune despre el doar că a fost condamnat, pentru participaţie improprie la infracţiunea de înşelăciune, la doi ani de închisoare cu suspendare şi cu perioadă de încercare de cinci ani. Avea un loc de muncă bine plătit şi respectat, dar a făcut greşeala de a întregistra retroactiv anumite documente. Beneficiarii acelor documente au mai pus de la ei în jur de 40 de acte falsificate şi au obţinut credite bancare în mod fraudulos. Problemele au început din momentul în care a aflat că este cercetat penal, dar situaţia se agrava cu fiecare etapă pe care anchetatorii i-o aduceau la cunoştinţă. „Viaţa mi-a fost influenţată cu mult înainte de a fi pronunţată sentinţa, prin aceea că relaţiile mele de familie, de amiciţie, de socializare, deja fuseseră afectate în momentul în care am fost acuzat şi pe parcursul judecăţii. Aceste relaţii s-au răcit, iar eu mi-am pierdut respectul faţă de propria persoană. În momentul în care s-a pronunţat sentinţa, a fost ca un trăznet, am fost demoralizat. Din fericire, am avut sprijinul familiei şi al celor câţiva prieteni care mi-au rămas alături după ce a început procesul şi am mers mai departe”, povesteşte Cosmin.

Pentru el, decizia de condamnare cu suspendare a fost o uşurare, fiindcă anchetatorii ceruseră condamnarea cu executare. „Dacă ar fi fost pedeapa privativă de libertate, mi-ar fi fost mult mai greu. Faptul că am putut rămâne lângă familie mi-a permis să socializez în continuare, să îmi aduc aportul în viaţa celor dragi. În plus, am acasă o persoană cu handicap sever, care necesită îngrijire permanentă şi eu eram principalul sprijin al acestei persoane. Dacă aş fi primit închisoare cu executare, toată familia ar fi avut de suferit. Ca să nu mai spun că aş fi fost o povară pentru familie, fiindcă cineva care execută pedeapsa în închisoare trebuie întreţinut, sprijinit financiar”, explică Cosmin.

arest gratiiConsilierul-psiholog și confesor

După ce a primit sentinţa, lui Cosmin i s-a explicat ce are de făcut şi i s-a dat în vedere să ia legătura cu Serviciul de Probaţiune Neamţ. Instituţia în cauză îşi desfăşoară activitatea sub conducerea, coordonarea şi controlul Direcţiei Naţionale de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei, iar personalul Serviciului de Probaţiune Neamţ este format din patru consilieri şi şeful serviciului. Serviciul de Probaţiune Neamţ are ca principală atribuţie reintegrarea socială a persoanelor care au săvârşit infracţiuni, dar sunt menţinute în stare de libertate, supravegherea executării obligaţiilor stabilite de instanţa de judecată în sarcina acestora, precum şi asistenţa şi consilierea persoanelor condamnate şi a victimelor unor infracţiuni, la cererea acestora.

Una dintre activităţile principale o reprezintă întocmirea referatelor de evaluare, la solicitarea instanţei sau a Parchetului. Referatul de evaluare este un document scris, cu caracter consultativ şi de orientare, având rolul de a oferi date privind persoana inculpatului, nivelul instrucţiei şcolare, comportamentul, factorii care influenţează sau care pot influenţa conduita generală, precum şi perspectivele reintegrării în societate.

Cosmin povesteşte că fiecare condamnat este monitorizat de un consilier: „În cazul meu, consilierul Serviciului de Probaţiune a fost ca un psiholog şi ca un confesor. Oamenii de aici m-au făcut să am încredere din nou în mine, să merg mai departe, să depăşesc stigmatul de condamnat şi să văd viaţa prin ochii unei persoane care a greşit, care plăteşte pentru faptele sale, dar care vrea să lase în urmă această etapă a vieţii sale”.

Copii care pornesc cu stângul în viaţă

La sfârşitul lunii noiembrie, Serviciul de Probaţiune Neamţ avea în evidenţă 189 de persoane pentru care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, preponderent pentru condamnaţi majori. La instanţă au fost înaintate 147 de referate de evaluare, solicitate atât pentru minori, cât şi pentru majori, dar, având în vedere că pentru minori procedura penală prevede obligativitatea solicitării referatului de evaluare în faza de judecată, persoanele evaluate în anul 2013 au fost preponderent minore la data comiterii infracţiunii.

Gama de infracţiuni săvârşite de persoanele pentru care se întocmesc referate de evaluare este foarte largă, dar predomină infracţiunile patrimoniale. Și în activitatea de supraveghere se menţin aceleaşi proporţii.

Pe parcursul anului au existat şi trei cazuri prin care s-a anunţat biroul de executări penale cu privire la nepunerea în executare a sentinţelor penale prin neprezentarea condamnatului şi alte trei cazuri de încălcare a măsurilor şi obligaţiilor impuse de instanţa de judecată.

Consiliere pentru victime ale unor infracțiuni

De curând, sediul Serviciului de Probaţiune Neamţ are o nouă adresă. „Din luna noiembrie, sediul principal al Serviciului de Probaţiune Neamţ este în municipiul Piatra Neamţ, bulevardul Republicii, nr. 16, unde îşi desfăşoara activitatea şi Secţia a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Neamţ. Sediul secundar al Serviciului de Probaţiune Neamţ este în incinta Judecătoriei Roman, în Piaţa «Roman Vodă», nr. 1, municipiul Roman”, a afirmat Camelia Găină-Romila, şefa Servicului de Probaţiune Neamţ.

Aceasta a precizat că, deşi nu este unitate de detenţie în judeţul Neamţ, există un consilier de probaţiune din cadrul serviciului care derulează programul „Reducerea Riscului de Recidivă după închisoare” la Penitenciarul de Minori şi Tineri Bacău, pregătindu-i pe deţinuţi pentru momentul în care vor ieşi din penitenciar şi vor trebui să se reintegreze social. „Serviciul de Probaţiune poate consilia şi victime ale unor infracţiuni, nu doar persoane condamnate, dar, anul acesta, nu au existat cereri de consiliere a victimelor”, a explicat Camelia Găină-Romila, şefa Servicului de Probaţiune Neamţ.

Conform Legii 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecţiei victimelor infracţiunilor, consilierea psihologică asigurată de serviciile de probaţiune „se acordă gratuit, la cerere, pentru victimele tentativei la infracţiunile de omor, omor calificat şi omor deosebit de grav, pentru victimele infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi vătămare corporală, săvârşite asupra membrilor familiei, ale infracţiunii de vătămare corporală gravă, ale infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare vătămarea corporală gravă a victimei, ale infracţiunilor de viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală şi corupţie sexuală, ale infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului, precum şi pentru victimele traficului de persoane.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Radu Dumitriu 8 ani

    Serviciul de Probaţiune nu te poate ajuta cu nimic mai mult decat pareri de rau,dupa eliberare din penitenciar. Iti vor spune ca viata e destul de dificila,locuri de munca putine pentru cei care sunt curati ca lacrima si pt un fost condamnat e imposibil practic. Pentru reabilitare trebuie indeplinita una din conditii,anume plata cheltuielilor judiciare .Pentru plata acestora iti trebuie un loc de munca . La locul de munca iti cere cazierul , si uite asa esti nevoit sa te lupti cu morile de vant .