A ajuns la spital după ce a fost atacat de doi câini periculoşi

HomeActualitate

A ajuns la spital după ce a fost atacat de doi câini periculoşi

 

 

Doi câini periculoşi au fost eutanasiaţi după ce un bărbat de 62 de ani, din Bârgăuani, a fost atacat de aceștia, bărbatul fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Conform IPJ Neamț, luni, 8 octombrie, poliţiştii Secţiei de Poliţie Ştefan cel Mare au fost sesizaţi despre faptul că o persoană a fost muşcată de doi câini, în localitatea Bârgăuani. Din primele cercetări a rezultat faptul că un bărbat de 62 de ani, din localitate, se deplasa pe DJ 155I, din Bârgăuani, când a fost atacat de doi câini care au ieşit dintr-un ţarc amplasat în curtea unui bărbat de 57 de ani, din Bârgăuani. Persoanei atacate i-au fost provocate leziuni în urma cărora a fost necesar transportul la spital pentru îngrijiri de specialitate.

„Cei doi câini, un mascul şi o femelă, ambii din rasa Metis Amstaff, fuseseră achiziţionaţi de către un tânăr de 30 de ani, din Bârgăuani, şi transportaţi la domiciliul tatălui său de 57 de ani, unde au fost lăsaţi în grija acestuia. Având în vedere potenţialul agresiv al celor două exemplare canine şi în vederea prevenirii unor alte atacuri asupra altor persoane, proprietarii au solicitat eutanasierea acestora de către personal autorizat. În cauză, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de neluare de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc, şi care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform articolul 12, alineatul 2 din OUG 55/2002 R”, informează IPJ Neamț.

În vederea preîntâmpinării unor astfel de situaţii şi pentru respectarea legilor în vigoare referitoare la deținerea câinilor încadraţi ca fiind periculoşi sau agresivi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ aduce în atenţie faptul că, în conformitate cu OUG nr. 55/2002R privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii. Din categoria I fac parte: câinii de luptă şi de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor. Din categoria a II-a fac parte: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metișii lor.

Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi  trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) să aibă vârsta minimă de 18 ani;
b) să aibă capacitate deplină de exercițiu;
c) să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei.

Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi au obligația sa înregistreze câinii la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, şi să inscripționeze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Proprietarii de câini periculoși sau agresivi au obligația să depună la sediul politiei în a cărei raza este situat imobilul în care este deținut câinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologica Romana, afiliată la Federația Chinologica Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile sus-menționate, precum și o declarație pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:
a) numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b) efectuarea vaccinării antirabice și a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale in vigoare;
c) efectuarea sterilizării câinilor periculoși sau agresivi;
d) existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii periculoși sau agresivi.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0