96 de minore, dintre care 40 sub 16 ani, au devenit mame în acest an

HomeSanatate

96 de minore, dintre care 40 sub 16 ani, au devenit mame în acest an

 

belly

Zeci de femei din județul Neamț au beneficiat de consiliere și sfaturi competente, dar și de contraceptive gratuite, toate cu scopul de a preveni sarcinile nedorite și de a reduce numărul copiilor abandonați. Aceste acțiuni fac parte dintr-un proiect derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț și Fundaţia SERA România, un ONG cu o bogată experienţă în domeniul promovării drepturilor copiilor.

Proiectul constă într-o campanie de informare şi consiliere a femeilor aflate în situații de risc din diverse comunități din Neamț. Astfel, specialiștii Biroului de prevenire a abandonului și instituționalizării copiilor din cadrul DGASPC au organizat acțiuni în comunele Pângărați, Oniceni, Vânători Neamț, Bălțătești și Grumăzești, în cadrul cărora au identificat beneficiarele, au oferit consiliere și sprijin, le-au îndrumat către medicii de familie și specialiști.

De asemenea, au distribuit medicilor de familie și asistenților medicali comunitari contraceptive gratuite donate de Fundația SERA pentru a fi date femeilor în funcție de diagnostice și după explicarea modului de administrare sau utilizare. În total, au fost distribuite 215 cutii de prezervative, 115 cutii cu anticoncepționale și 145 de teste de sarcină. Activitățile vor continua și în perioada următoare în alte localități din județ, urmând a mai fi donate 85 de cutii cu prezervative, 35 de cutii cu anticoncepționale și 55 de teste de sarcină.

În plus, psihologul Biroului de prevenire împreună cu reprezentanții autorităților locale, desfășoară periodic în școli acțiuni pe tema prevenirii sarcinilor nedorite, a riscurilor implicate de debutul precoce al vieții sexuale, a tulburărilor de adaptare la adolescență, precizează un comunicat al DGASPC Neamț.

În perioada 1 ianuarie – 1 noiembrie, Biroul de prevenire a abandonului și instituționalizării copiilor din cadrul DGASPC a instrumentat 33 de cazuri de copii părăsiți în unități sanitare, pentru 16 dintre aceștia reușindu-se integrarea lor în familiile biologice. Celelalte cazuri fie se află în lucru, fie copiii au ajuns în grija asistenților maternali profesioniști.

„De asemenea, au fost înregistrate 96 de cazuri de mame minore, dintre care 40 sub 16 ani. Toate mamele minore au beneficiat de consiliere psihologică în scopul prevenirii abandonului copiilor, aceleași servicii fiind oferite și membrilor familiilor extinse. În 2016 au fost luate în evidență 146 de mame minore, dintre care 37 cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani”, spun reprezentanții DGASPC Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0