87 de ani de la înființarea Protecţiei Civile în România

HomeActualitate

87 de ani de la înființarea Protecţiei Civile în România

 

În fiecare an, în data de 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecției Civile din România, prilej de rememorare a momentului istoric care a consacrat înfiinţarea primelor structuri de protecţie civilă, prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al Județului Neamț.

În România, conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” în 1933, la „apărare locală antiaeriană” în anul 1952, apoi „apărare civilă” în 1978 şi „protecţie civilă” în 1996. Dacă la începuturile existenţei sale, scopul Protecţiei Civile a fost cu precădere, acela de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, de-a lungul timpului, paleta intervenţiilor a devenit mult mai largă şi mai complexă, răspunzând nevoii de siguranţă a cetăţenilor în contextul transformărilor survenite în cadrul societăţii.

Procesul de structurare şi modernizare a protecţiei civile a continuat, fiind statuat prin Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilă, iar începând cu luna decembrie a anului 2004, prin fuzionarea Comandamentului Protecţiei Civile cu Corpul Pompierilor Militari, a luat fiinţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul judeţului Neamț, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava”.

Tot în această perioadă sărbătorim și Ziua internațională a protecției civile, pe data de 1 Martie, zi declarată astfel în anul 1972, printr-o rezoluție a O.N.U..

În data de 4 martie, comemorăm victimele Cutremurului din 1977, un cutremur produs la ora 21:22:22, în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde, cu 1.570 de victime, din care 1.391 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.

Activitatea pe linia protecţiei civile desfăşurată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamț constă în activităţi preventive la nivelul organelor administraţiei locale, materializate prin: controale (la unităţi administrativ-teritoriale, instituţii/operatori economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundaţii, servicii voluntare/private pentru situaţii de urgenţă, operatori economici care desfăşoară activităţi în care sunt implicate substanţe periculoase), verificări la sisteme de avertizare şi alarmare a populaţiei, spaţii de adăpostire, spaţii de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă, localităţi aflate în zone cu risc de inundaţii sau de alunecări de teren, precum şi prin activităţi de planificare la urgenţă şi alte acţiuni specifice (intervenţii pirotehnice, exerciţii de avertizare, alarmare şi evacuare a populaţiei, avizarea rutelor de transport al deşeurilor periculoase etc.).

„O altă componentă importantă, cu caracter preventiv, a activităţii pe linie de protecţie civilă desfăşurate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Petrodava», o constituie pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a populaţiei, salariaţilor, preşcolarilor, elevilor şi studenţilor pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi măsurilor pe care trebuie să le aplice la producerea unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc. De-a lungul timpului, salvatorii nemţeni au participat, cu profesionalism şi devotament, la numeroase misiuni de salvare în zone de risc pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a fenomenelor meteorologice periculoase, a alunecărilor de teren sau pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare”, mai precizează comunicatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al Județului Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0