Membrii birourilor electorale și supraveghetorii secțiilor de votare sînt plătiți pentru munca lor. Indemnizațiile sînt stabilite prin lege și se impozitează. La instituțiile publice s-au suplimentat fondurile pentru convorbirile telefonice și pentru carburant.
Alegerile din 10 iunie costă la nivel național aproape 100 milioane de lei. În această sumă intră toate cheltuielile asigurate de la bugetul de stat, fără a pune la socoteală cheltuielile pe care trebuie să le suporte administrațiile locale. Conform unei hotărîri de Guvern din 13 martie, statul va cheltui 99.864.000 lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Pe lîngă această sumă, fiecare primărie și consiliu județean are cheltuieli care înseamnă amenajarea secțiilor de vot, a urnelor, a spațiilor de afișaj electoral, dar și indemnizațiile membrilor birourilor electorale. Cuantumul indemnizațiilor este stabilitat prin hotărîre de Guvern și este impozabil.
Astfel, membrii birourilor elelctorale de circumscripție beneficiază de o indemnizație de 85 lei pe zi de activitate. Statisticienii, informaticienii și personalul tehnic auxiliar care participă la efectuarea operațiunilor generate de activitatea acestor birouri primesc o indemnizație de 65 lei pe zi de activitate. Președinții secțiilor de votare și locțiitorii acestora beneficiază de o indemnizație de 85 lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de cinci zile. Ceilalți membri ai secțiilor de votare beneficiază de o indemnizație de 85 lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de trei zile.
Membrilor birourilor electorale de circumscripție, membrilor secțiilor de votare, statisticienilor, informaticienilor și personalului tehnic auxiliar, care participă la realizarea operațiunilor legate de desfășurarea alegerilor autorităților administrației publice locale, precum și personalului Ministerului Administrației și Internelor (MAI) care este în misiune de pază la aceste birouri, li se asigură în fiecare zi de activitate 10 lei de persoană pentru băuturi răcoritoare, cafea și gustări. Membrii birourilor electorale care domiciliază în altă localitate beneficiază de indemnizația de delegare, precum și de decontarea cheltuielilor de transport și cazare.
Plata acestor indemnizații se face din bugetul primăriilor sau al Consiliului Județean, în cazul Biroului Electoral Județean.
De asemenea, în vederea cheltuielilor suplimentare determinate de organizarea și desfășurarea alegerilor, consumul lunar de carburanți și cheltuielile privind convorbirile telefonice, corespunzătoare lunilor martie – iunie, se suplimentează cu 50% față de normativele în vigoare, pentru autoritățile publice locale și instituțiile publice implicate în organizarea alegerilor.
Comentarii