Prima paginăSanatate

761 de cazuri de infecție COVID-19 în județul Neamț. 15.362 de cazuri la nivel național

761 de cazuri de infecție COVID-19 în județul Neamț. 15.362 de cazuri la nivel național

Dimensiune text

 

Până duminică, 10 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 15.362 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.051 au fost declarate vindecate și externate, a informat duminică Grupul de Comunicare Strategică de pe lângă Guvernul României. Informările transmise de Grupul de Comunicare Strategică sâmbătă și duminică au arătat existența a 320, respectiv 231 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 242 de pacienți.

Conform aceleiași surse, numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, este următorul:

 

Pentru județul Neamț, numărul de cazuri confirmate prezentat sâmbătă a crescut cu 73 și cu alte 53 duminică, ajungând la 761.

Totodată, până duminică, la ora 13, au fost semnalate cazurile a 952 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș și Olt, care au decedat.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 2.758 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.698 în Italia, 561 în Spania, 29 în Franța, 329 în Germania, 81 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 100 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 31 în Marea Britanie, 8 în Spania, 5 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.399 de  persoane. Alte 19.887 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 256.749 de teste.

Focare în centre rezidențiale din Păstrăveni și Piatra Neamț

Creșterea substanțială a numărului noilor cazuri confirmate în județul Neamț se regăsește și în răspândirea COVID-19 în două focare din centre rezidențiale din Păstrăveni și Piatra Neamț.

Conform unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, având în vedere Recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19 ale Centrului Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) din data de 16 aprilie 2020, Direcția de Sănătate Publică Neamț a început testarea personalului de îngrijire din căminele de bătrâni. Testarea acestora trebuia efectuată de 2 ori pe lună, la începutul fiecărei perioade de izolare preventive la locul de muncă, conform Ordonanței militare nr. 8 din 09.04.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Perioada de testare a fost convenită de comun acord cu conducerea fiecărei unități.

Au fost recoltate probe din 21 cămine de bătrâni publice și private. De asemenea, în aceeași perioadă, după analizarea situației din teren a fost testat suplimentar și personalul a 3 unități aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț cu număr mare de rezidenți, respectiv cu rezidenți în vârstă. Au fost recoltate 245 de probe.

Au fost primite rezultate pozitive pentru 2 persoane, asimptomatice, salariate ale unui cămin de bătrâni. În cadrul anchetei epidemiologice a fost testat întreg personalul și toți bătrânii rezidenți în centru. 15 persoane – 4 angajați și 11 rezidenți au fost confirmați COVID. Persoanele au fost internate în spital în vederea izolării și tratării.

Prin Metodologia de supraveghere actualizată în data de 28 aprilie 2020, a fost extinsă testarea pentru COVID-19 pentru personalul de îngrijire din toate tipurile de centre rezidențiale. A fost testat personalul din 39 de centre publice și private, pentru copii, vârstnici și persoane cu dizabilități. Au fost recoltate 903 probe.

În urma acestei acțiuni și a anchetelor epidemiologice au fost depistate două focare COVID-19 în două centre rezidențiale pentru persoane cu dizabilități din Piatra Neamț și Păstrăveni.

A fost testat tot personalul și toți beneficiarii Centrului rezidențial pentru copilul cu dizabilități Piatra Neamț – 105 persoane. Au fost primite 96 de rezultate, din care 19 pozitive pentru 6 salariați și 13 tineri. Personalul a fost internat în spital în vederea izolării și tratării. Tinerii, asimptomatici, au fost izolați în cadrul centrului, într-un pavilion separat, au fost evaluați de către medici infecționiști și sunt monitorizați de către personalul de specialitate al centrului.

La Centrul de Recuperare Păstrăveni au fost testate 387 de persoane. Au fost primite 361 de rezultate din care 167 pozitive – 67 salariați și 100 de beneficiari. Salariații COVID-19 pozitivi, aflați în izolare preventivă la domiciliu au fost internați, iar familiile au fost plasate în izolare la domiciliu.

Salariații COVID-19 pozitivi aflați în izolare preventivă în centru, fiind asimptomatici, vor rămâne în carantină și vor îngriji beneficiarii COVID-19 pozitivi.

Beneficiarii sunt asimptomatici, conform examinării clinice efectuate de către o echipă de medici infecționiști. Datorită patologiei de fond și a nevoilor de îngrijire și supraveghere permanentă, vor rămâne în centru și vor fi monitorizați de către personalul de specialitate.

„Circuitele funcționale din unitate vor fi adaptate nevoii de izolare a beneficiarilor și salariaților COVID-19 pozitivi. Măsurile au fost luate de Direcția de Sănătate Publică Neamț în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică și înștiințarea Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. Direcția de Sănătate Publică Neamț continuă anchetele epidemiologice, se preocupă de starea rezidenților și caută soluții împreună cu toate instituțiile implicate – Prefectura, DGASPC, unitățile sanitare, IPJ și autoritățile publice locale”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

Turele de personal asigurate la Centrul Păstrăveni

Conducerea DGASPC Neamț a mers, sâmbătă dimineață, la Centrul Păstrăveni, pentru a stabili împreună cu directorul acestei unități un plan de acțiuni menit să asigure desfășurarea activității în următoarea perioadă. Dat fiind numărul în creștere al cazurilor de infectare cu coronavirus atât în rândul salariaților, cât și al beneficiarilor, era imperios necesar stabilirea felului în care se vor desfășura turele astfel încât să se poată supraveghea eficient beneficiarii.

„Ca urmare a consultărilor dintre șefii DGASPC, ai Centrului Păstrăveni și medicii specialiști, s-a stabilit ca salariații care ar fi trebuit să încheie perioada de izolare la locul de muncă să rămână în continuare în activitate, iar cei din prima tură care au primit rezultatele negative să vină la lucru de asemenea. Astfel, este asigurată tura completă în acest moment iar în situația în care rezultatele testelor vor fi pozitive la tot mai mulți se va colabora cu medicii epidemiologi și cu DSP în vederea stabilirii unei strategii eficiente ca să permită asigurarea unui număr suficient de personal pe ture. S-a reamintit tuturor obligativitatea purtării echipamentelor de protecție, s-au reverificat circuitele și s-au stabilit noi măsuri care să limiteze pe cât posibil răspândirea virusului. Centrul Păstrăveni are în total 200 de beneficiari, persoane adulte cu dizabilități și 198 de salariați”, precizează comunicatul DGASPC Neamț.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0