HomeSocialNeamt

650 de copii au fost abuzați în 2015

Peste 200 dintre cei 650 de copii abuzaţi pe parcursul anului trecut au fost neglijaţi de familiile lor.

Specialiştii Serviciului de Prevenire şi Intervenţie Rapidă în Cazuri de Abuz, Neglijare, Exploatare din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ au instrumentat, pe parcursul anului 2015, 650 de cazuri de abuz asupra copiilor. Numărul sesizărilor primite a fost în creştere comparativ cu 2014, când au fost  611 cazuri de maltratare a copiilor.

Ca şi în anii anteriori, în 2015 au predominat cazurile de neglijare, fiind peste 200, dar s-au înregistrat şi 100 de cazuri de abuz emoţional, peste 50 de situaţii de abuz fizic, precum şi 30 de cazuri de abuz sexual. În toate situaţiile, specialiştii Serviciului Abuz au acordat servicii sistemice (evaluare, consiliere psiho-socială, consiliere juridică), în colaborare cu autorităţile locale şi cu sprijinul resurselor comunitare. De asemenea, au fost propuse 53 de măsuri de protecţie specială, dintre care 28 au fost reprezentate de plasamente în servicii de tip rezidenţial, patru plasamente familiale, 15 plasamente la asistenţi maternali profesionişti şi s-au instituit şase măsuri de supraveghere specializată în familie. Pe parcursul anului 2015 s-au instituit 45 de plasamente în regim de urgenţă.

Pentru a preveni toate aceste situaţii, pentru a conştientiza copiii asupra drepturilor pe care le au, dar şi pentru a responsabiliza părinţii sau membrii comunităţilor asupra riscurilor abuzului, DGASPC a organizat, pe parcursul anului trecut, numeroase campanii de prevenire şi informare. Astfel, în noiembrie a fost organizată o acţiune de prevenire şi conştientizare a traficului de persoane la Complexul de servicii „Ion Creangă”, la care au participat 36 de copii şi zece instructori de educaţie. În iulie au avut loc două acţiuni de conştientizare a traficului de persoane, desfăşurate în cadrul Taberei de cercetaşi „Șoimii Neamţului”, organizată în comuna Tarcău, la care au participat două grupe a câte 20 de adolescenţi din unităţile de învăţământ din Neamţ. Pe 21 mai, în cadrul Zilei internaţionale a copilului dispărut şi exploatat sexual, a avut loc la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamţ o activitate de prevenire a traficului şi exploatării copiilor la care au participat 150 de elevi.

„Toate aceste activităţi şi-au atins scopul, pentru că s-a constatat, pe parcursul anului trecut, o mai mare implicare a comunităţii în sesizarea cazurilor de abuz. Oamenii au devenit mai responsabili, iar acest lucru i-a făcut mai atenţi la nevoile copiilor din jurul lor. Din păcate, însă, aceste aspecte sunt singurele pozitive, întrucât este vizibil că avem un număr mult prea mare de situaţii de maltratare a copiilor. Este trist, pentru că mulţi adulţi nu înţeleg ce consecinţe dramatice pot avea greşelile lor. Copiii au nevoie de iubire, de grijă, atenţie şi respect, pentru că doar astfel pot păşi cu încredere în viitor. Pentru 2016, le doresc tuturor copiilor să aibă parte de ocrotire şi dragoste părintească, iar adulţilor să îşi asume cu responsabilitate rolul de părinţi şi să conştientizeze că măsura trecerii noastre pe pământ este dată de copii”, a declarat Cristina Păvăluţă, directorul general al DGASPC Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Mosu Lica 8 ani ago

    Deci circa 80 au fost abuzati , restu neglijati sau …certati ! Sau nici ,,cearta” nu mai e permisa ? Ca-n…norvegia (cu ,,n” !) ,,Pretini” stiu de ce !!