Prima paginăNeamt

53.000 de pensionari nemțeni primesc bani înapoi de la stat

Dimensiune text

Nemțenii ale căror pensii lunare au un cuantum mai mare de 740 de lei și care, pînă în luna aprilie, au cotizat suplimentar la fondul asigurărilor de sănătate primesc, începînd din luna septembrie, pensii mai mari.

 

Majorarea nu reprezintă măriri ale valorii punctului de pensie, ci aplicarea noului algoritm de calcul al contribuției la fondul asigurărilor de sănătate, aplicată doar asupra sumelor ce reprezintă diferența dintre cuantumul total al pensiei și pragul de 740 de lei pînă la care această contribuție nu se datorează.

Peste 53.000 de pensionari din județul Neamț vor primi, astfel, banii care au fost reținuți ilegal din pensie sub forma contribuțiilor de asigurări sociale în perioada aprilie 2011 –  aprilie 2012. Măsura a fost aprobată de Guvern prin ordonanță de urgență și publicată în Monitorul Oficial. Restituirea contribuțiilor se va încheia în septembrie 2013, iar banii vor fi restituiți lunar, în tranșe egale, de către Casa Județeană de Pensii. Pensionarii nu trebuie să transmită nici o cerere instituției, în acest sens.

Primii care vor încasa pensii majorate sînt cei ale căror drepturi sînt virate în conturi bancare, aceștia fiind urmați de pensionarii care primesc banii prin intermediul factorilor poștali. Majorarea pensiilor celor care beneficiază de această măsură va fi, în medie, de 40 de lei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0