HomeActualitate

51 de ani de închisoare pentru vînzare de etnobotanice

Joi, 26 iulie, justiția românească a înregistrat o premieră. Trei traficanți de substanțe etnobotanice au fost condamnați, în total, la 51 de ani de închisoare, pentru că au vîndut, prin intermediul magazinelor de etnobotanice, substanțe interzise de lege.

 

Astfel, Tribunalul București, a condamnat o persoană la 15 ani de închisoare cu executare, iar alte două au primit, pentru aceeași faptă, cîte 18 ani. Chiar dacă sentința nu este definitivă, ea reprezintă o premieră în România și încurajează oamenii legii  să ia măsuri cu cei care vînd astfel de substanțe.

Printre cei cercetați pentru astfel de fapte se numără și un tînăr romașcan care este judecat, în stare de libertate, pentru vînzare de etnobotanice. În luna mai, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bacău, au organizat o amplă operațiune, ce a presupus percheziții în mai multe orașe din țară, printre care și Roman. Perchezițiile au vizat destructurarea a două grupuri infracționale care vindeau substanțe etnobotanice. Atunci, la Tribunalul Bacău au fost duse la audieri 28 de persoane, printre care s-au numărat doi romașcani. 27 de persoane au primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, decizie pe care au atacat-o cu recurs.
Unul dintre cei care a primit mandat de arestare preventivă a fost romașcanul Cătălin Cristian Andrieș. Al doilea romașcan, Andrei Florin Marinescu, a fost lăsat în libertate.

În urma acțiunii desfășurate împreună cu polițiști de combatere a criminalității organizate din Iași, Suceava, București, Galați, Craiova, Piatra Neamț, cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău și al luptătorilor Serviciilor de Intervenție Rapidă din cadrul inspectoratelor de poliție ale județelor Bacău și Neamț, au fost identificate și ridicate 12.060 pliculețe conținînd substanțe cu efect psihoactiv, 3.425 grame substanțe similare și suma de 58.754 de lei.
În urma recursului, Curtea de Apel Bacău a decis ca romașcanul reținut să fie judecat în stare de libertate.

Comentarii

WORDPRESS: 0