Prima paginăEconomie

50 de ani existență a Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni

Dimensiune text

Viitorul unităților de cercetare agricolă va fi discutat la o manifestare organizată la Iași, în anul în care stațiunea de la Secuieni sărbătorește jumătate de secol de activitate.

 

 

În cadrul unui eveniment organizat, în această lună, la Iași, de Academia de Științe Agricole și Silvice, va fi discutat viitorul institutelor și stațiunilor de cercetare și dezvoltare în domeniul agricol din Moldova. Printre instituțiile de profil prezente la această manifestare se va afla și Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni, reprezentată prin doctor inginer Elena Trotuș, directorul SCDA. Reprezentantul SCDA va susține, cu argumentul faptelor, în fața participanților, activitatea de dezvoltare și cercetare a stațiunii în cei 50 de ani de existență.

 

Patrimoniul stațiunii a fost diminuat la 10%

SCDA Secuieni a împlinit, în acest an, 50 de ani de activitate. „Stațiunea de Cercetarea-Dezvoltare Agricolă Secuieni a luat ființă la 1 ianuarie 1962. Pregătim, pentru acest eveniment pe care am programat să-l marcăm pe 14 iunie, o manifestare științifică în cadrul căreia vom prezenta un volum omagial ce va cuprinde întreaga activitate a stațiunii, derulată de la înființare, vom oferi diplome și medalii tuturor celor care au contribuit la înființarea stațiunii și dezvoltarea activității„, a declarat doctor inginer Elena Trotuș (foto stînga), directorul SCDA Secuieni.

SCDA Secuieni a avut, în 1990, un patrimoniu de 4.086 de hectare. Stațiunea mai deține astăzi aproape 10% din suprafața de teren de care a dispus inițial. Legea 18/1991 privind fondul funciar a diminuat semnificativ patrimoniul stațiunii. „Aplicarea Legii fondului funciar a declanșat un război aprig pe care l-am purtat cu proprietarii de terenuri și urmașii acestora, care, în urma retrocedărilor, au fărîmițat terenul aflat în domeniul public al statului. Unii au venit cu titluri de proprietate și au fost împroprietăriți pe drept cuvînt, dar au fost și proprietari de terenuri aflate în alte comune care nu au contribuit cu pămînt la formarea patrimoniului stațiunii, dar au primit, la rîndul lor, pămînt din cadrul stațiunii. Aceste pierderi de suprafețe de fond funciar conduc, practic, la pierderea obiectului muncii noastre, ori noi sîntem o stațiune de cercetări aplicative„, a spus Elena Trotuș, directorul SCDA Secuieni din anul 2007.

În ciuda diminuării patrimoniului și a lipsei finanțării, stațiunea reușește să se mențină în frunte. În decembrie 2011, Adunarea Generală a Academiei de Științe Agricole și Silvice București a acordat locul III Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni pentru activitatea desfășurată.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0