HomeRoman

50.000 de euro costă plimbarea cu taxiul

În Roman există 255 de mașini autorizate să ofere servicii de taximetrie. Firmele LST, Imperial, Star Tax și Fabio au cele mai multe taxiuri. Un taxi efectuează aproximativ 30 de curse zilnic. Romașcanii cheltuiesc, lunar, 50.000 de euro pe plimbări cu taxiul. Cei mai mulți dintre clienții firmelor de taxi sînt fie elevi, fie persoane trecute de vîrsta tinereții.

 

 

Cînd vremea nu este prielnică, afacerile taximetriștilor merg cel mai bine. Aproape fiecare romașcan care nu are propriul autoturism apelează la serviciile unei firme de taxi pentru a ajunge repede la o anumită destinație, fie că e vorba despre școală, despre locul de muncă sau despre gară ori autogară. O plimbare cu taxiul costă, în Roman, între patru și zece lei, în funcție de numărul kilometrilor parcurși. Cum unele deplasări nu sînt efectuate cu aparatul de taxat pornit, un calcul clar al sumelor cheltuite lunar de romașcanii care merg cu taxi-ul este aproape imposibil de realizat. Estimativ, însă, romașcanii cheltuiesc în fiecare lună zeci de mii de euro pentru servicii de taximetrie.

Administrația locală a eliberat 255 de autorizații pentru servicii de taximetrie, din care 91 sînt utilizate de intreprinderi individuale, persoane fizice și persoane fizice autorizate. Din numărul total de autorizații, nouă sînt emise pentru intreprinderi familiale. Grosul autorizațiilor, 155 la număr, este deținut de 35 de societăți comerciale. Cele mai multe autorizații au fost adjudecate de SC Lucaciu Start Taxi (LST) – 20, Imperial Taxi SRL – 13, Star Tax și Fabio Style – cîte 12 autorizații de fiecare, Ghercă Taxi – opt autorizații, respectiv GDR și Radiana Com – cîte șase autorizații. Firma Lucaciu Start Taxi (LST) a fost înființată în anul 2003 și este administrată de Nicoleta Lucaciu. LST nu a terminat anul trecut cu mari cîștiguri, declarînd o pierdere de 44.230 de lei și o cifră de afaceri de 147.322 de lei. Ultimul an profitabil al LST a fost 2010, cînd firma a înregistrat un plus de 3.509 lei, cu mult mai mic decît profitul record din anul 2005 – 176.188 de lei. Imperial Taxi, înființată în anul 2004 și administrată de Ionel Liviu Hulea, a raportat în anul 2011 un profit de numai 924 de lei, la o cifră de afaceri de 331.075 de lei. Societatea Taxi Ghercă, înființată în 2004 și administrată de Maria și Laurențiu Ghercă, a raportat în anul 2011 pierderi de 27.129 de lei, după un profit firav, de 1.503 lei, în anul precedent, iar societatea Taxi GDR, administrată de Costică și Maria Botez, a încheiat anul 2011 cu un profit de 47.138 de lei, după trei ani de pierderi continue. Radiana Com SRL, înființată în anul 1994 și condusă de Corneliu Luca, Elena Liliana Luca și Eduard Marcelin Bejan, înregistrează pierderi de trei ani. În 2011, Radiana Com SRL a avut pierderi de 69.828 de lei, în timp ce ultimul an bun din punct de vedere financiar, 2008, a adus firmei un profit de 41.440 de lei.

Alături de Taxi GDR, firmele de taximetrie Fabio și Star Tax par a fi „pe val” în această perioadă, cel puțin conform situațiilor lor financiare. Societatea Fabio Style SRL, administrată de Sorin Brăescu și Dragomir Elena Ionela, a încheiat toți ultimii ani pe profit: 6.232 de lei în 2011, 5.948 de lei profit în 2010 și 3.026 de lei profit în 2009. Cei mai mulți clienți ai firmei Fabio sînt romașcani de vîrstă mijlocie, după cum susține Sorin Brăescu. Societatea Star Tax SRL, administrată de Marian și Ramona Ionela Pahome, a încheiat, la fel ca și Fabio, toți ultimii ani pe plus. În 2011, Star Tax a raportat un profit de 2.951 de lei, la o cifră de afaceri de 902.281 de lei. „Lucrăm cu 11 mașini care onorează, în medie, 300 de comenzi pe zi. Prețul mediu al unei curse este de patru lei, iar cei mai mulți clienți sînt persoane de vîrsta a doua și vîrsta a treia. Clienții de vîrsta a treia utilizează taxiurile mai ales pentru a merge la spital sau la diverse cabinete medicale. Mulți dintre clienți sînt elevi sau chiar profesori, aceștia solicitînd taxiuri pentru a ajunge la cursuri. Aproximativ 20 de elevi și profesori utilizează aproape în fiecare zi lucrătoare la serviciile noastre, beneficiind de curse gratuite vinerea, dacă au mers cu taxiurile noastre de luni pînă joi„, a explicat Marian Pahome, administratorul societății Star Tax.

Un simplu calcul arată că, într-o zi obișnuită, un taxi onorează aproximativ 30 de comenzi. La un preț mediu de patru lei pentru o cursă, rezultă că, în decursul unei luni, o mașină taxi aduce venituri de 3.600 de lei, adică de aproximativ 800 de euro.
În total, cum peste o sută de mașini de taximetrie sînt permanent active în Roman, romașcanii cheltuiesc pe taxiuri, lunar, cu mult peste 50.000 de euro.

Comentarii

WORDPRESS: 3
 • stef 10 ani ago

  si trebuie sa si credem profitul care il declara? TAXI LST in pierdere? hai sa fim seriosi……

 • taximetrist 10 ani ago

  Sunteti de tot ……. voi chiar credeti ca aia au avut profiturile alea microscopice?cu ce dracu au trait daca au avut profit in jur de 5000 lei pe an?adica 416.66 lei pe luna?hai ma ce dracu………

 • Mosu Lica 10 ani ago

  Pe cand un articol cu ,,Cat costa plimbarea cu maxi-taxi?!Si care sunt profiturile/pierderile acestora?!
  PS Ca nou cetatean al urbei sunt surprins de faptul ca ,,maxi-taxi”-urile circula mai mult goale, la un pret de 1,5 lei calatoria! Desi nu cunosc situatia crofit& pierderi ale transportului in comun, cred ca se impune un studiu privind ,,eficientizarea” acestuia / in beneficiul romascanilor / cum adesea zice don’ primar !!