Prima paginăActualitate

5 milioane de euro pentru bisericile care fac agricultură

Dimensiune text

APIA a primit 2.315 de cereri unice de plată pe suprafaţă venite din partea instituţiilor care aparţin Bisericii. Suprafaţa totală a terenurilor pentru care s-au solicitat subvenţii a fost de 23.853 de hectare. Valoarea subvenţiilor depăşeşte cinci milioane de euro.

Începând din 2015, mănăstirile şi lăcaşurile de cult care solicită subvenţii pentru suprafeţele agricole trebuie să aducă dovada faptului că sunt fermieri activi. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) intenţionează să întocmească o listă neagră pe care vor fi trecuţi fermierii inactivi şi instituţiile care solicită subvenţii fără a lucra terenurile respective.

„Potrivit prevederilor statutare şi hotărârilor Sfântului Sinod, centrele eparhiale au responsabilitatea de a supraveghea administrarea corectă a bunurilor din patrimoniul bisericesc de către fiecare parohie şi mănăstire. În evidenţa contabilă a fiecărei unităţi bisericeşti se înregistrează distinct veniturile realizate în urma exploatării terenurilor agricole, iar anual centrele eparhiale verifică gestiunea, disciplina financiar-contabilă şi modalitatea administrării bunurilor, inclusiv veniturile realizate din cultivarea suprafeţelor agricole şi utilizarea acestora. Menţionăm că unele unităţi bisericeşti au înfiinţat, prin asociere, cooperative agricole, pentru ca să cultive cât mai eficient terenurile agricole pe care le deţin, fiind un exemplu în moderna şi eficienta gestionare a acestora”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

La nivel naţional, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a primit, anul trecut, 2.315 de cereri unice de plată pe suprafaţă venite din partea instituţiilor care aparţin Bisericii, suprafaţa totală a terenurilor pentru care s-au solicitat subvenţii fiind de 23.853 de hectare. Valoarea subvenţiilor depăşeşte cinci milioane de euro.

MADR va reglementa prin act normativ definiţia fermierului activ, cât şi inactiv, urmând a se stabili situaţiile care duc la neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru a beneficia de plata subvenţiilor pe suprafaţă.

Cele mai mari suprafeţe agricole administrate de lăcaşurile de cult din judeţul Neamţ sunt cele ale Mănăstirii Agapia (188 de hectare), Mănăstirii Neamţ (129 de hectare) şi Mănăstirii Văratec (108 hectare).

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0