HomeSocial

48 de copii s-au căsătorit cu dispensă

După 1 octombrie, căsătoriile cu minori pot fi oficiate doar în baza unei decizii judecătorești.

 

Pînă la data de 1 octombrie, cînd a intrat în vigoare noul Cod Civil, minorii cu vîrsta între 16 ani împliniți și 18 ani se puteau căsători numai în baza încuviințării Direcției Generale de Asistență Socială pentru Protecția Copilului (DGASPC). În acest mod, 48 de minori din Neamț și-au unit destinele între 1 ianuarie și 1 octombrie.

„Este vorba despre minori care locuiesc mai ales în mediul rural. În ceea ce privește apartenența la o minoritate etnică, nu pe poate preciza dacă există o pondere majoritară, pentru că cei mai mulți se declară români”, au afirmat reprezentanții DGASPC Neamț.

După data de 1 octombrie, căsătoriile în care unul sau amîndoi mirii au vîrsta cuprinsă între 16 și 18 ani se pot oficia în baza unei hotărîri judecătorești. Noul Cod civil prevede că, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vîrsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților săi sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripție minorul își are domiciliul.

Comentarii

WORDPRESS: 0