47 de şcoli nu au apă, deci nici autorizaţie sanitară

HomeActualitate

47 de şcoli nu au apă, deci nici autorizaţie sanitară

 

curatenie scoli igienizareMarţi, 16 august, la Piatra Neamţ, a avut loc şedinţa lunară a Colegiului prefectural, condusă de prefectul judeţului Niculina Dobrilă. Pe ordinea de zi s-a aflat şi subiectul legat de stadiul pregătirilor pentru începerea anului şcolar 2016-2017, 47 de unităţi de învăţământ neavând autorizaţie de funcţionare. În judeţul Neamţ, 33 de clădiri aparţinând de 30 de unităţi şcolare nu deţin nici autorizaţie de securitate la incendiu.

Conform informaţiilor comunicate de Direcţia de Sănătate Publică, autorizaţiile sanitare de funcţionare se acordă pentru fiecare clădire care aparţine unităţilor de învăţământ. Astfel, la nivelul judeţului Neamţ, unităţile de învăţământ deţin 344 de clădiri, dintre care doar 297 au autorizaţie sanitară de funcţionare. Principalele motive pentru care 47 de clădiri nu au obţinut autorizaţiile sanitare de funcţionare se referă la lipsa sursei de apă şi nepotabilitatea apei.

„În mod tradiţional, în această perioadă se fac analize privind stadiul pregătirilor pentru deschiderea noului an şcolar. De altfel, am primit de la Ministerul Afacerilor Interne «Dispoziţia comună privind intensificarea măsurilor din competenţa structurilor MAI în scopul creşterii gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic/auxiliar în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar», care reiterează rolul prefecţilor de coordonare a activităţilor de cooperare”, a precizat, în deschiderea întâlnirii, prefectul Niculina Dobrilă.

În ceea ce priveşte autorizaţia de securitate la incendiu, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au informat că, potrivit prevederilor legale, inspectoratul emite în primă fază un aviz pentru respectarea reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare pentru construcţii, instalaţii şi alte amenajări şi, în a doua etapă, după finalizarea lucrărilor, acordă autorizaţia de securitate la incendiu, în baza căreia se certifică că au fost respectate cerinţele esenţiale de securitate la incendiu prevăzute în proiect.

În judeţul Neamţ, 33 de clădiri aparţinând de 30 de unităţi şcolare nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Motivele care au condus la această situaţie sunt, în principal, neurmărirea de către beneficiari a realizării măsurilor de securitate la incendiu prevăzute în documentaţia aferentă avizelor (inexistenţa unui diriginte de şantier); constatarea cu întârziere, după epuizarea fondurilor, a nerealizării măsurilor de securitate la incendiu; realizarea investiţiilor fără obţinerea avizului de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; termenul de realizare a investiţiei, condiţionat de demararea cursurilor în locaţiile respective.

Instituţiile responsabile în acest domeniu al autorizării – Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – au întreprins demersuri, atât în sensul consilierii, asigurării de asistenţă tehnică şi instruirii autorităţilor publice locale şi directorilor unităţilor şcolare, cât şi pentru executarea de controale tematice şi aplicarea de sancţiuni.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0