Ziua de 4 februarie marchează, în fiecare an, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. Cu această ocazie, conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ transmite un mesaj de susţinere tuturor celor afectaţi de această maladie şi, totodată, doreşte să tragă un semnal de alarmă, prezentând câteva date statistice care atestă că boala face victime şi în rândul nemţenilor, tragic fiind că sunt afectaţi mulţi copii.
„Viaţa este cel mai preţios dar şi, de aceea, vrem ca, în această zi specială, să transmitem respectul şi susţinerea noastră pentru cei ce luptă cu cancerul. Vrem să ştie că le suntem aproape şi că facem tot ceea ce putem pentru a-i sprijini şi încuraja să învingă. Sloganul sub care se desfăşoară acţiunile din această zi, «Noi Putem. Eu Pot» arată că povara acestei maladii poate fi purtată mai uşor dacă noi toţi ne implicăm şi punem în practică o serie de măsuri în beneficiul familiilor sau persoanelor lovite de boală”, a spus Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ
Potrivit datelor centralizate de Serviciul de Evaluare Complexă din cadrul DGASPC Neamţ, 46 de copii au fost încadraţi, în 2015, în grad de handicap, deoarece aveau diverse tipuri de afecţiuni oncologice. Datele nu reflectă în totalitate realitatea, pentru că mulţi copii care suferă de tumori maligne au şi alte boli asociate, astfel încât încadrarea lor în grad de handicap este justificată de alte diagnostice medicale.
La sfârşitul anului trecut, în evidenţele DGASPC Neamţ figurau 2.273 de copii cu dizabilităţi, dintre care 324 au fost cazuri noi, iar restul au fost certificate revizuibile.
Pe parcursul anului 2015, 271 de copii cu dizabilităţi au beneficiat de servicii de recuperare (masaj, reflexoterapie, kinetoterapie, logopedie, stimulare cognitivă) în cadrul centrelor DGASPC. Alţi 54 de copii au primit la domiciliu servicii de recuperare oferite de echipa mobilă, iar 17 copii au beneficiat de stimulare cognitivă, în vreme ce 26 de copii cu tulburări de spectru autist au beneficiat de terapie psihologică şi comportamentală, toate aceste servicii fiind gratuite.
La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, pe parcursul anului 2015 au fost înregistrate 1.713 cazuri noi de cancer.
Comentarii