41 de noi cazuri de gripă săptămâna trecută, în județul Neamț

HomeSanatate

41 de noi cazuri de gripă săptămâna trecută, în județul Neamț

 

În județul Neamț, în săptămâna anterioară de supraveghere epidemiologică, 23 februarie – 1 martie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute semnalate a fost de 2.961, cu 50 de internări, marcând o tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (3.230 de cazuri, cu 61 de bolnavi internați), informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

Numărul de pneumonii raportate, în ușoară scădere, a fost de 519, cu un număr de 126 de internări (faţă de 572, cu 110 internări, săptămâna precedentă). Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecții respiratorii acute și pneumonie se înregistrează la grupele de vârstă de până la un an, 2 – 4 ani şi 50 – 64 de ani.

În săptămâna anterioară, activitatea gripală a evoluat cu o ușoară tendință crescătoare față de săptămâna precedentă, raportându-se 41 de noi cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț: patru cazuri la grupa de vârstă 2 – 4 ani, 16 cazuri la grupa de vârstă 5 – 14 ani, 13 cazuri la grupa de vârstă 15 – 49 de ani, cinci cazuri la grupa de vârstă 50 – 64 de ani și trei cazuri la grupa de vârstă de pe 65 de ani. 25 de cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, zece de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal de Urgență Roman, iar șase de către medicii de familie din județ.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 238 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț. În actualul sezon epidemic, până la data de 1 martie au fost vaccinate antigripal în județ 43.519 persoane (204 persoane vaccinate în intervalul 24 februarie – 1 martie) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. Stocul de vaccin antigripal la această dată în DSP Neamț este de 14 doze, iar la medicii de familie din județ este de 211 doze.

DSP Neamț precizează că din analiza numărului de cazuri de gripă de pe teritoriul județului Neamț s-a constatat că în săptămâna precedentă de supraveghere epidemiologică s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri față de cel raportat în aceeași săptămână a anului anterior (14 cazuri, din care 13 internări). De asemenea, numărul de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 2019, cu 38 de internări, iar de pneumonii 454, cu 111 internări, în aceeași perioadă a anului trecut, înregistrând valori mai mici față de săptămâna precedentă de supraveghere epidemiologică.

În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute și gripă în unitățile şcolare și preşcolare (grădiniţe, creşe) s-au impus următoarele măsuri:
– realizarea triajului zilnic în colectivitățile şcolare;
– în cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute sau gripa cu minimum trei cazuri pe clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20% din efectivul unităţii de învățământ de această cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor școlare (în clasa, respectiv şcoală), pentru o perioadă stabilită de DSP Neamț, dar nu mai mare de cinci zile lucrătoare;
– suspendarea activităţii se va face în funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitându-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară.

„În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea măștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon și când părăsește salonul de izolare/grupare”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

Din cauza creșterii numărului de infecții respiratorii acute și a declarării evoluției epidemice a gripei, specialiștii în sănătate publică fac un nou apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:
– consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa (frison, febră 39 – 40°C, dureri de cap, ale globilor oculari, ale mușchilor și articulațiilor, stare de slăbiciune generală, senzația de înțepături în nas şi gât, strănut, secreții nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare) şi care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
– izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
– evitarea aglomeraţiilor;
– evitarea contactului cu persoanele bolnave;
– păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
– respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
– spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
– aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
– îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
– evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
– purtarea echipamentului de protecție adecvat (măşti, mânuşi, halate) de către vizitatori persoanelor internate şi personalul medical;
– triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
– continuarea vaccinării antigripale.

„Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect”, mai transmit reprezentanții DSP Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0