4.000 de copaci din oraș vor fi toaletați, din această toamnă

HomeSocial

4.000 de copaci din oraș vor fi toaletați, din această toamnă

În perioada următoare, Primăria municipiului Roman va interveni pentru toaletarea a circa 4.000 de copaci din oraș și pentru tăierea a 50 de arbori, a anunțat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei. Municipalitatea a solicitat asociațiilor din oraș să depună cererile pentru intervențiile necesare pentru toaletarea sau doborârea arborilor, situația cererilor a fost centralizată, iar asupra copacilor se va interveni după ce primăria va organiza o licitație pentru atribuirea acestor servicii, o activitate de amploare, afirmă primarul, pentru care ar urma să se cheltuie circa un milion de lei.

„Am primit foarte multe solicitări în acest sens, fiind în curs procedura de identificare a arborilor pentru toaletare sau pentru doborâre. Știm că sunt foarte multe discuții în tot orașul privind solicitările de toaletare sau de doborâre. Tocmai pentru a face o activitate care să acopere cât mai bine tot orașul, am transmis încă din luna iunie către asociațiile de locatari un formular care să prevadă foarte clar, în fiecare asociație, locația, ce intervenție se dorește, motivele și observații foarte clare, pentru a putea identifica precis ceea ce noi trebuie să facem în etapa următoare. În acest moment, s-au centralizat datele la nivelul primăriei, au avut termen de finalizare toate asociațiile din oraș. Centralizarea prevede un număr de aproape 4.000 de arbori la toaletare și 56 de arbori pentru doborâre. Ne-am făcut o strategie și, împreună cu compartimentul de servicii edilitare, vom întocmi o documentație tehnică, un caiet de sarcini, pentru a scoate la licitație această lucrare de intervenție, fiind una destul de amplă, estimată la circa un milion de lei la prețurile actuale, pentru intervențiile la numărul de arbori pe care îi avem. Ne dorim ca, din această toamnă și continuând cu începutul anului viitor, să putem rezolva această problemă la nivelul întregului oraș, să nu mai apară în tot timpul anului solicitări de toaletări”, a declarat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, în cadrul conferinței de presă de vineri, 16 septembrie.

Acesta a subliniat că toaletările sau doborârile de arbori vor fi efectuate doar după ce fiecare caz în parte va primi avizul unor specialiști din cadrul comisiei special constituite în acest sens. „Trebuie să știe toată lumea că aceste intervenții se fac doar în anumite perioade ale anului. Intervențiile se fac după ce, în luna octombrie, va fi convocată o comisie de specialitate, care va analiza fiecare arbore în parte și va da aviz pentru toaletare sau doborâre sau modul în care se va face toaletarea, în cazul în care se acceptă. Repet că nu se face nicio intervenție fără avizul acelei comisii, care are reprezentanți atât de la Direcția Silvică, specialiști în domeniu, de la Agenția pentru Protecția Mediului și de la Garda de Mediu, toate aceste observații se trec într-un proces verbal, se fac documentații și se aprobă doar cu avizul acestei comisii. De aceea, e posibil să fie solicitări care nu vor fi aprobate, având în vedere abordarea din punct de vedere tehnic. Așadar, în perioada următoare, comisia se va întruni – după ce, în același timp, noi vom demara procedura de achiziție – și, din această toamnă, vor începe demersurile de toaletare, care vor continua de la începutul anului viitor”, a mai declarat primarul Leonard Achiriloaei.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0